Μενού
guilotine
  • Α-
  • Α+

To 1536, η καταδικασμένη σε θάνατο, βασίλισσα Άννα Μπολέιν γονάτισε, κάτω από το σπαθί του εκτελεστή της και περίμενε, με την καρδιά της έτοιμη να σπάσει, τη στιγμή που το σπαθί του εκτελεστή θα έκοβε το λαιμό της στα δύο.

Η Άννα όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Κυριολεκτικά. Μάρτυρες του αποκεφαλισμού, ισχυρίζονταν πως τα χείλη στο κεφάλι της βασίλισσας Άννας προσπαθούσαν με αγωνία να πουν κάτι, ακατάληπτο σχεδόν. 

Δύο αιώνες μετά, η Γαλλίδα αριστοκράτισσα Σαρλότ Κορντέ, εισέβαλλε στο μπάνιο ενός διαβόητου επαναστάτη, και τον μαχαίρωνε θανάσιμα. Η ποινή της ήταν ξεκάθαρη: Εκτέλεση στην γκιλοτίνα. Επρόκειτο για μια καινοτομία της εποχής, έμπνευση του δόκτορα Τζόζεφ Ίγκνες Γκιγιοτίν, που αποτελούνταν από ένα ξύλινο πάγκο και μια λεπίδα συνδεδεμένη με σχοινί, η οποία υποσχόταν άμεσο, ακαριαίο θάνατο, χωρίς ο εκτελεσμένος να προλάβει να νιώσει πόνο. Ή μήπως όχι.

Η Σαρλότ Κορντέ εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια ο εκτελεστής της, για να επιτείνει την αγριότητα της τιμωρίας, έριξε δύο σφαλιάρες, μια σε κάθε ένα από τα μάγουλα του κομμένου κεφαλιού της. Μαρτυρίες αναφέρουν πως το κεφάλι της Κορντέ κοκκίνισε, φάνηκε να θυμώνει, σαν να έχει πλήρη αντίληψη της προσβολής. 

Στις 8 Μαΐου 1794, ο χημικός Αντούαν Λαβασιέ, που είχε γίνει γνωστός επίσης για τις γενναίες επενδύσεις που είχε κάνει σε εταιρεία εφοριακών, καταδικαζόταν σε αποκεφαλισμό από το δικαστήριο της Γαλλικής επανάστασης για φορολογικές απάτες και παράνομη πώληση καπνού. Ως μια τελευταία συμβολή προς την επιστήμη, συμφωνούσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, αν τα κατάφερνε να παραμένει έστω και για λίγο ζωντανός μετά τη γκιλοτίνα. Γραπτές αναφορές κάνουν λόγο πώς όντως, ο Λαβασιέρ ανοιγόκλεισε τα μάτια του αρκετές φορές, 15 δευτερόλεπτα αφού είχε αποκεφαλιστεί.  

Tελικά;

Οι μαρτυρίες για τα «ζωντανά κεφάλια» μετά την γκιλοτίνα φαίνεται πως παραπέμπουν περισσότερο σε αστικούς θρύλους, οι οποίοι στο πέρασμα των εποχών διογκώθηκαν ως προς την αληθοφάνεια τους.

Οι επιστημονικές συζητήσεις επί του θέματος καταλήγουν στο ότι ο θάνατος από μηχανές όπως η γκιλοτίνα είναι ακαριαίος, παρ' όλα αυτά οι αντανακλαστικές αντιδράσεις, που συνήθως διαρκούν δευτερόλεπτα, δεν είναι απίθανο να συμβούν.

Για το καλό της ανθρωπότητας, οι μακάβριες εκτελέσεις με γκιλοτίνα έπαψαν να γίνονται οριστικά, στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.