Μενού
  • Α-
  • Α+

Την περασμένη εβδομάδα ο πύραυλος που εκτόξευσε από την Καλιφόρνια η SpaceX του Έλον Μασκ φέρεται να έκανε μια τρύπα στην ιονόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με ανάλυση ο πύραυλος Falcon 9 που εκτοξεύτηκε στις 19 Ιουλίου από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια, πιθανότατα άνοιξε μια τρύπα. Η Ιονόσφαιρα είναι στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, που χαρακτηρίζεται απ' τη μεγάλη παρουσία ιόντων που προκαλούνται απ' τον ιονισμό των μορίων του αέρα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας (υπεριώδους και σωματιδιακής).

Ο φυσικός Τζεφ Μπαουμγκάρτνερ από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ εξέτασε τα πλάνα της εκτόξευσης και είπε πως είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε μια τρύπα στην ιονόσφαιρα. 

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι με τον αυξανόμενο αριθμό εκτοξεύσεων πυραύλων σε όλο τον κόσμο, τέτοιες τρύπες γίνονται πιο συνηθισμένες στην ιονόσφαιρα, γεγονός που καθιστά δυνατές τις ραδιοεπικοινωνίες στη Γη.

Η ιονόσφαιρα μεγαλώνει και συρρικνώνεται με βάση τις ηλιακές συνθήκες. Κατηγοριοποιείται σε μικρότερες περιοχές που ονομάζονται D, E και F με βάση το μήκος κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφά ένα στρώμα.

Η κίνηση του πυραύλου μέσω της ιονόσφαιρας έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί μεγάλες διαταραχές που ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και δημιουργούν κρουστικά κύματα στο στρώμα.

Σύμφωνα με τον Independent οι τρύπες στην ιονόσφαιρα από πυραύλους αναγνωρίζονται από το κόκκινο χρώμα τους λόγω των ιόντων οξυγόνου σε αυτό το στρώμα που αντιδρούν με τα ηλεκτρόνια από τα καυσαέρια του πυραύλου. Αυτό απελευθερώνει φως στο ίδιο μήκος κύματος με το κόκκινο σέλας.

Η προηγούμενη φορά που εκτόξευση του SpaceX προκάλεσε τρύπα στην ιονόσφαιρα ήταν όταν ένας πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 μεταφέροντας τον δορυφόρο Formosat 5 της Ταϊβάν. Προκάλεσε γιγαντιαία κυκλικά ακουστικά κύματα στην ιονόσφαιρα περίπου πέντε λεπτά μετά την απογείωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA