Μενού
sarakatsanis
  • Α-
  • Α+

«Bridging Within», αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του TEDx Patras 2023 και λίγο πριν επικοινωνήσω με τον Γιάννη Σαρακατσάνη, τον γνωστό comedian/YouTuber/άνθρωπο με χίλια δημιουργικά πρόσωπα, ήθελα να υπογραμμίσω εδώ, τη σημασία του. 

Bridging Within λοιπόν, είναι ένα κάλεσμα για ουσιαστική δράση, μια συλλογική προτροπή για δράση πέρα από τη ζώνη ασφαλείας του καθενός, με σκοπό την εξερεύνηση αχαρτογράφητων πεδίων στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από τον περίπλοκο ιστό των συνδέσεων που μας περιβάλλει.

Μέσα σε αυτές τις συνδέσεις βρίσκεται το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, καθώς καταρρίπτουμε τις ψευδαισθήσεις των νοητικών ορίων και αξιοποιούμε την τεράστια δύναμη της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Η γεφύρωση μέσα μας («bridging within») είναι μια διεργασία που εκτείνεται πολύ πέρα από την προσωπική ανάπτυξη.

Επεκτείνεται στις ίδιες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος μας. Είτε πρόκειται για την τεχνολογία, την εκπαίδευση, τις ανθρώπινες σχέσεις είτε για την ψυχαγωγία, λειτουργεί ως φάρος ελπίδας. Ενώνει οραματιστές και δημιουργούς που διευρύνουν τα όρια και που πιστεύουν ακράδαντα στη δυναμική της επιμονής και της εργατικότητας.

Το TEDxPatras 2023 είχε αυτήν ακριβώς την αποστολή:  Την εξερεύνηση, τη σύνδεση, και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του «Bridging Within».

Μικρόφωνο στον Γιάννη Σαρακατσάνη

«Η ενασχόληση μου με το TEDx Patras άρχισε με αφορμή τη συνεργασία μου με τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, από την περασμένη χρονιά. Το 2022, ήταν το πρώτο TEDx που έγινε ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας, όποτε όπως καταλαβαίνεις ήταν μοιραίο να περάσουμε όλοι πολύ καλά, ήταν πολύ δύσκολο το επόμενο να πάει καλύτερα. Κι όμως τα καταφέραμε! Σε αυτό συντέλεσαν όχι μόνο οι ομιλητές που συνέθεσαν ένα πολυδιάστατο και πολύ όμορφο πάνελ, αλλά και το κοινό του TEDx Patras. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στα υπόλοιπα TEDx, αλλά το κοινό της Πάτρας ήταν πάρα πολύ εκδηλωτικό, πάρα πολύ δεκτικό και θετικό στο να με ακολουθήσει σε κάθε δρώμενο, σε κάθε "καφρίλα", σε κάθε παιχνίδι ή αστείο που έλεγα επί σκηνής».

Οι ομιλίες του TEDx Patras

«Αυτό που εκτιμώ στις ομιλίες των TEDx είναι πως μπορείς να βρεις πάντα κάτι που να σε ενδιαφέρει πολύ, κάτι που θα σου δημιουργήσει ακόμα και ταύτιση. Σαφώς οι ομιλίες της φετινής διοργάνωσης κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα ενδιαφερόντων, όπως πχ με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εγώ όμως θα εστιάσω λίγο παραπάνω στις προσωπικές ιστορίες. Δηλαδή, ξεχώρισα αμέσως τον Φοίβο Δεληβοριά, που μίλησε για την έμπνευση, και τη δυσκολία του να την ξαναβρείς».

«Επίσης, θα αναφέρω και την Θωμαϊδα Γκλάρου-Σταυροπούλου, η οποία δουλεύει στην Google. Μας είπε την ιστορία μιας αποτυχίας της, όταν ήταν έτοιμη να πάρει μια προαγωγή, και τελικά δεν την πήρε. Μας περιέγραψε τη διαδικασία στην οποία έβαλε τον εαυτό της, να πλησιάσει υψηλόβαθμους συνεργάτες της, να ακούσει κριτική, να πάρει feedback και να δεχτεί mentorship, ώστε να προσπαθήσει ξανά. Οπότε, επειδή είμαι κι εγώ ένας βαθιά "ξερόλας" άνθρωπος και δυσκολεύομαι να ακούσω feedback, μ' αρεσε πολύ αυτή η ομιλία».

To YouTube

Δεν θα μπορούσα να κλείσω την κουβέντα μας με τον Γιάννη Σαρακατσάνη χωρίς να αναφερθούμε στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, που συνδυάζει αριστοτεχνικά την κωμωδία και την επιστημονική γνώση. 

«Μου αρέσει αυτό το πράγμα που κάνω στο YouTube, του είμαι απόλυτα αφοσιωμένος» μου εξηγεί. Αφού μετράμε τα (δεκάδες) αγαπημένα (μου) video από το κανάλι του, έρχεται και μια αποκάλυψη. «Εδώ και περίπου δύο χρόνια προσπαθώ να μαζέψω το υλικό που έχω στοYouTube και να το διοχετεύσω σε κάτι άλλο, ίσως μια παράσταση. Ξέρεις, οι χρόνοι και απαιτήσεις της πλατφόρμας στην παραγωγή υλικού είναι αρκετά αυστηροί, οπότε μέχρι τώρα, μια τέτοια πρωτοβουλία την έχω αναβάλλει πολλές φορές. Όμως, είναι σχεδόν επίσημο πια, μπορώ να το ανακοινώσω, πως τον Απρίλιο της νέας χρονιάς θα παρουσιάσω νέο υλικό, στο Athens Science Festival!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA