Μενού
cricket
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, στο Τορίνο της Ιταλίας, λειτουργεί μια φάρμα γρύλων. Περισσότερα από 1.000.000 έντομα συναθροίζονται εκεί καθημερινά και χαλάνε τον κόσμο με το τιτίβισμα τους.

Ο Ιβάν Αλμπάνο, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την φάρμα, αποκαλύπτει στο παρακάτω video του BBC, το «αποτέλεσμα» των δρώμενων αυτής της φάρμας: Μια τεράστια ποσότητα αλευριού, η οποία παράγεται από τα συμπαθή έντομα, και με αυτή ως πρώτη ύλη ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει ζυμαρικά και κάθε είδους ζύμες για είδη αρτοποιείου όπως ψωμί, κέικ, κ.ο.κ. 

Η συγκεκριμένη πρακτική βέβαια, δεν είναι καθόλου άγνωστη σε χώρες της Ασίας, όπου η πρωτεΐνη των εντόμων τιμάται δεόντως σε αρκετές κουζίνες.  Πρόσφατα η Ε.Ε ενέκρινε την πώληση εντόμων για κατανάλωση από ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως είμαστε κοντά σε μια διατροφολογική αλλαγή παγκοσμίας κλίμακας;

 Θα αποτελέσει ανάγκη

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη δεκαετία του 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη θα αγγίξει τα 9.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και η ζήτηση για τροφή θα αυξηθεί κατά 70%.

Χώρες της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν ήδη ξεκινήσει το σπριντ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το «ράλι» της ζήτησης. Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη μας έχουν δώσει εντυπωσιακά ευρήματα:

  • Ένα κιλό ζωικής πρωτεΐνης (πχ κιμάς) παράγει 2.850 γραμμάρια επιβλαβών - για το φαινόμενο του θερμοκηπίου - ρύπων 
  • Ένα κιλό τριζονιών  παράγει μόλις 1 γραμμάριο αντίστοιχων ριπών. 
  • Επίσης τα τριζόνια μας χαρίζουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για τη διατροφή μας. 
  • Το 50% του αλευριού από τριζόνια, είναι καθαρή πρωτεΐνη, και το 20% λιπαρά. Αντίστοιχα, το αλεύρι σίτου έχει περιεκτικότητα μόλις 11% πρωτεΐνη. 

H αντίθετη άποψη

Ο Κλαούντιο Λοτιέρι, κτηνοτρόφος κοντά στη Ρώμη, μίλησε στο BBC και επιχείρησε να δώσει απάντησεις σε εστιατόρες που ήδη σερβίρουν πιάτα με έντομα (ταλιατέλες τριζονιού) και σε όσους ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το αλεύρι σίτου από τη διατροφή τους. «Αυτά είναι αηδίες, που υπάρχουν στην Ασία και δεν έχουν καμία σχέση με τη μεσογειακή διατροφή.

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στα σώματα μας αν τρώμε έντομα» είπε, και η δήλωση του θύμισε όσα είπε πρόσφατα ο Φρανσίσκο Λολομπριτζίτα, υπουργός Γεωργίας της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι: «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι αυτά τα εναλλακτικά αλεύρια δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό που παράγεται στην Ιταλία».

Ναι, αλλά μήπως σύντομα θα έχουν κάτι παραπάνω από σχέση;

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA