Μενού
pita belgique
Pita The Original
  • Α-
  • Α+

Μύδια, πατάτες τηγανητές, κουνέλι σε σάλτσα μπύρας ή αρνί στιφάδο σε παράξενη γλυκόξινη φλαμανδική σάλτσα; Μήπως πατάτες από τον δρόμο βουτηγμένες σε μαγιονέζες και μουστάρδες, μαζί με μια γλυκιά βάφλα για «σβήσιμο»;

Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές φαγητού για όποιον βρεθεί στο Βέλγιο είναι περιορισμένες και όχι «για όλα τα γούστα». Πρέπει να νιώσεις πιονέρος των γεύσεων, κάτι σαν τον Άντονι Μπουρντέν με γαλλικά επιπέδου elementary, για να μην γκρινάξεις για τις λύσεις ντόπιου εστιατορικού φαγητού στις Βρυξέλλες.

Περπατώντας στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στον δρόμο για γνωστό ασιατικό εστιατόριο, όταν βρέθηκα μπροστά στην βιτρίνα του Pita Original, ενός εστιατορίου που προσπαθεί να κάνει μόδα το Pita Bifteki και άλλα ελληνικά στυλ τυλιχτού, ένιωσα μπερδεμένος.

Προηγουμένως είχα συναντήσει ένα σωρό ταμπέλες με βέλγικες σπεσιαλιτέ. Αποφάσισα να καταγράψω την παράξενη κουλτούρα του βέλγικου φαγητού σε πέντε σημεία. Θα μιλήσουμε και για το ελληνικό σουβλάκι εντός του Βελγίου.

Pêche au thon

peches
Wikipedia

Τι πράγμα είναι τούτο; Ροδάκινα κομμένα στα δύο με τόνο και μαγιονέζα.

Δηλαδή; Ένα Mortal Kombat γεύσης, με πολύ γλυκά και πολύ αλμυρά στοιχεία, ό,τι πρέπει για να βγουν νοκ-άουτ οι γευστικοί σου κάλυκες.

Lapin à la gueuze

lapin
Στιγμιότυπο από Marmiton.org

Τι πράγμα είναι τούτο: Κουνέλι σε σάλτσα μπύρας, με πολλά κρεμμύδια και σέλερι. Μόνο για μερακλήδες.

Δηλαδή: Εδώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για μια μυθική απόλαυση, άλλοι δεν το πλησιάζουν καν. Σίγουρα είναι το πιο δημοφιλές πιάτο σε κάθε βέλγικο εστιατόριο.

Υπάρχει και μια παραλλαγή της συνταγής με μπισκότα Speculoos (σαν τα δικά μας Μιράντα). Εδώ τι να πεις, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. 

Moules parquées

Τι πράγμα είναι τούτο; Ωμά μύδια με σάλτσα λεμόνι-μουστάρδα.

Δηλαδή: Μια μέτρια παραλλαγή του εθνικού πιάτου των Βρυξελλών. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν και μύδια με σκόρδο, α λα κρεμ, με βούτυρο και σέλερι.

Paling in't Groen

Τι πράγμα είναι τούτο: Μπήκαμε σε φλαμανδική πίστα. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «χέλι στα πράσινα».

Δηλαδή: Ρίγανη, βασιλικός, κίτρο, λεμόνι και ένα σαρωτικό mix απο μυρωδικά είναι η «κολυμβήθρα» στην οποία μπαίνει το χέλι και έπειτα σερβίρεται σε γκουρμέ κυρίως, εστιατόρια, στη φλαμανδική περιοχη του Βελγίου.

Lokerse paardenworst

lokerse
Wikipedia

Τι πράγμα είναι τούτο: Κυριολεκτικά σημαίνει «μπριζόλα από άλογο» και το συναντάς στην πόλη Λόκερεν.

Δηλαδή: Ένα καημένο αλογάκι, μαγειρεμένο με σάλτσα που συνήθως περιέχει σάλτσα ντομάτας ή ξεφλουδισμένες ντομάτες, κρεμμύδι, σέλερι, βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Και το ελληνικό σουβλάκι

 
Στο "PITA The Original", ένα κατάστημα που υπόσχεται ελληνικό σουβλάκι σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές των Βρυξελλών, δίπλα σε βέλγικες παμπ, hip wine bars και μπραντσάδικα, η βιτρίνα δείχνει μια τεράστια πίτα, που ίσως έχει τηλεμεταφερθεί από κάποιο στέκι κρεατοφαγίας στην Αθήνα. Το σουβλακι εδώ κοστίζει 7.5 ευρώ ως τυλιχτό και 9,5 σε κάτι που μάλλον παραπέμπει σε μερίδα, ενώ οι τηγανητές πατάτες είναι στα 5 ευρώ.
 
Σε μια πόλη που χρειάζεσαι τουλάχιστον 30 ευρώ το άτομο για να φας σε ένα μέσο εστιατόριο (χωρίς τα ποτά), αυτό είναι ένα φτηνό κατάστημα εστίασης. Κι όμως έχει ελάχιστους πελάτες. Και όσοι περνάνε από την βιτρίνα του αποφεύγουν να μπουν. Παρ' ότι εδώ έχει γίνει μια καλή προσπάθεια παραγωγής του εθνικού μας τζανκ φαγητού, η γκρίνια δεν περισσεύει. «Μοιάζει περίεργη η γεύση», «είναι ακριβό», «δεν καταλαβαίνω το κρέας» γκρινιάζουν αρκετοί στα Google Reviews.
 
Η αλήθεια είναι πως το σουβλάκι είναι έξω από τη νοοτροπία του μέσου Βέλγου, που προτιμά να απολαύσει την μπύρα του, μαζί με πατάτες, με κάποιο σάντουιτς, κάποιο τυρί (με πιπέρι και μουστάρδα) και τίποτα περισσότερο. Στο μέρος που τα μύδια και τα χέλια σε παράξενες σάλτσες είναι mainstream, το σουβλάκι μοιάζει περισσότερο με εξωτικό τουρίστα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA