Μενού
Πότε τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά
Μπακαλιάρος σκορδαλιά | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει με την Επέτειο του «ΟΧΙ» να μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του ΟΧΙ. 

Τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου; 

Η 28η Οκτωβρίου χαρίζει φέτος και ένα τριήμερο σε μαθητές και εργαζόμενους, καθώς πέφτει Δευτέρα, με αποτέλεσμα να είναι η ιδανική ευκαιρία για εξορμήσεις.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου και αναζητούν συνταγές για μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η 28η Οκτωβρίου δεν έχει γαστρονομικούς περιορισμούς για το τραπέζι καθώς δεν πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή που, με βάση τις επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας, όσοι τις ακολουθούν δεν θα κατανάλωναν κρέας εκείνη την ημέρα.

mpakaliaros
Μπακαλιάρος | Eurokinissi

Πότε και γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά

Παραδοσιακά μπακαλιάρο με σκορδαλιά τρώμε την 25η Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει την τιμητική του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει άτυπα καθιερωθεί να σερβίρεται και ανήμερα της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ.

Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Εάν τελικά επιλέξετε να έχετε στο τραπέζι σας μπακαλιάρο με σκορδαλιά, υπάρχουν πολλές συνταγές για να τον ετοιμάσετε εύκολο και γρήγορα στο σπίτι σας.

Στη συνταγή που διαβάζουμε στο akispetretzikis.com, το τιπ που δίνει ο Άκης Πετρετζίκης είναι να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο 2 μέρες πριν για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Μπακαλιάρος σκορδαλιά | (Shutterstock)

Συστατικά

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κουρκούτι
  • σκορδαλιά

Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές

Η συνταγή

  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  • Στραγγίζουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
  • Φτιάχνουμε το κουρκούτι.
  • Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. 
  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ºC.
  • Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Βουτάμε το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι.
  • Τινάζουμε το κάθε κομμάτι για να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ με το κουρκούτι.
  • Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
  • Προσοχή, τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
  • Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο με μια τρυπητή κουτάλα και τον μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA