Μενού
Ντάκος
Ντάκος στην Κρήτη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο γνωστός ταξιδιωτικός οδηγός, Taste Atlas, όπως κάνει συχνά, δημοσίευσε τη σχετική λίστα με τις κορυφαίες σαλάτες του κόσμου για το 2025, με την ελληνική κουζίνα να έχει την τιμητική της στην κορυφαία τριάδα.

Το Taste Atlas, συγκεκριμένα, κάνει λόγο πως στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες σαλάτες για το 2025 βρίσκεται ο ντάκος, ενώ ακολουθεί η Pai huang gua από το Θιβέτ (σ.σ. σαλάτα με αγγούρι) και η χωριάτικη στην τρίτη θέση.

Με ρίζες στην Κρήτη, ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, γράφει το Taste Atlas.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι, συμπληρώνει ο ταξιδιωτικός οδηγός.

Εάν υπάρχει διαθέσιμος, ο κρίταμος (θαλάσσιος μάραθος) προστίθεται επίσης μερικές φορές στον ντάκο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο, καταλήγει σχετικά το Taste Atlas.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA