Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

7 μυστικά που διδάσκουν οι σεφ στις σχολές μαγειρικής

Μάθετε μερικά μικρά μυστικά που διδάσκουν οι σεφ στις σχολές μαγειρικής για να απογειώσετε τα πιάτα σας και να αποφύγετε συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα

Σεφ βάζει την τελική πινελιά στο πιάτο (πηγή: Shutterstock)
Σεφ βάζει την τελική πινελιά στο πιάτο (πηγή: Shutterstock)

Είτε μαγειρεύετε μόνο για τον εαυτό σας είτε για ολόκληρη οικογένεια, το σίγουρο είναι ότι το μαγείρεμα είναι μία από τις πιο ωραίες και δημιουργικές ασχολίες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μαγειρικά μυστικά και κόλπα που λίγοι ερασιτέχνες μάγειρες γνωρίζουν. Η παρακάτω λίστα, που δημοσίευσε το Reader’s Digest και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν οι σεφ στις σχολές μαγειρικής, θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Υιοθετήστε αυτά τα μικρά μυστικά μαγειρικής που θα κάνουν τα πιάτα σας πολύ πιο γευστικά και εντυπωσιακά και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε αρκετά συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα.

H τέλεια μπριζόλα

Image
Μπριζόλα στο τηγάνι
Μπριζόλα στο τηγάνι (πηγή: Shutterstock)

Μια καλοψημένη εξωτερικά και ζουμερή μέσα μπριζόλα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Μπορεί να σας φαίνεται εύκολο να μαγειρέψετε μια μπριζόλα στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε να την πετάξετε στο τηγάνι ή στη σχάρα. Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν την ψήσετε και αφήστε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Δώστε στην μπριζόλα σας αυτό τον χρόνο κι εκείνη θα σας ανταμείψει με τη γεύση της.

Το πιο ζουμερό κρέας

Image
Προετοιμασία κρέατος για ψήσιμο (πηγή: Shutterstock)
Προετοιμασία κρέατος για ψήσιμο (πηγή: Shutterstock)

Πολλά κρέατα στο ψήσιμο μπορούν να στεγνώσουν πολύ εύκολα. Για να αποφευχθεί αυτό, οι σεφ χρησιμοποιούν ένα απλό κόλπο: βάζουν το κρέας σε άλμη. Βυθίζοντας το κρέας για λίγες ώρες σε διάλυμα αλατόνερου (σε αναλογία 1/4 φλιτζανιού αλάτι σε 4 φλιτζάνια νερό), εξαναγκάζουμε όλη την υγρασία να βγει από τους μύες και να διαποτίσει το κρέας. Το αποτέλεσμα; Κρέας σούπερ μαλακό!

Η πιο νόστιμη σούπα

Image
Σπιτικός ζωμός λαχανικών (πηγή: Shutterstock)
Σπιτικός ζωμός λαχανικών (πηγή: Shutterstock)

Ένας καλός σπιτικός ζωμός, οποιουδήποτε είδους, θα κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση μιας σούπας. Σκληρά κοτσάνια μυρωδικών, εξωτερικά φύλλα και κοτσάνια λαχανικών και κόκκαλα από κρεατικά είναι μερικά από τα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν σε έναν σπιτικό ζωμό. Αφού φτιάξετε ζωμό σε αρκετή ποσότητα, μοιράστε τον σε παγοθήκες, σε νάιλον σακουλάκια ή σε τάπερ και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για να τον έχετε έτοιμο όποτε τον χρειαστείτε.

Η ζάχαρη δεν είναι μόνο για γλυκύτητα

Image
Κουταλάκι ζάχαρη (πηγή: Shutterstock)
Κουταλάκι ζάχαρη (πηγή: Shutterstock)

Η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο το αλάτι σε ορισμένα φαγητά. Προσθέστε λίγη ζάχαρη σε ένα πιάτο με τουρσί ή με φρέσκια ντομάτα – η ζάχαρη θα μειώσει τη φυσική τους οξύτητα και θα κάνει τη γεύση καλύτερη.

Τα τέλεια ζυμαρικά με σάλτσα

Image
Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα (πηγή: Shutterstock)
Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα (πηγή: Shutterstock)

Σουρώστε τα μακαρόνια αφού προηγουμένως φυλάξετε ένα φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίξτε μέσα τα μακαρόνια που έχετε σουρώσει και ανακατέψτε για να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη σάλτσα. Ακόμα καλύτερο είναι να μην σουρώσετε τα μακαρόνια, αλλά να τα μεταφέρετε με μια λαβίδα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Εδώ χρειάζεται το νερό που φυλάξαμε από το βράσιμο. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το νερό, ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε τα μακαρόνια να δέσουν με τη σάλτσα.

Το σωστό τηγάνι

Image
Κρέας σε μαντεμένιο τηγάνι (πηγή: Shutterstock)
Κρέας σε μαντεμένιο τηγάνι (πηγή: Shutterstock)

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είναι δύσκολο να μαγειρέψετε κάτι σε αντικολλητικό τηγάνι; Ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι ιδανικό για να φτιάξετε τηγανητά αυγά και pancakes, αλλά όχι αν θέλετε να αποκτήσει ωραία, τραγανή κρούστα το κρέας ή το ψάρι σας. Για αυτά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι χωρίς αντικολλητικό πάτο.

Μην φοβάστε το αλάτι

Image
Αλάτισμα φαγητού (πηγή: Shutterstock)
Αλάτισμα φαγητού (πηγή: Shutterstock)

Οι φοιτητές σε σχολές μαγειρικής μαθαίνουν αρκετά γρήγορα να μην τσιγκουνεύονται το αλάτι. Εάν το φαγητό σας έχει αδιάφορη γεύση, τότε είναι πολύ πιθανό ότι χρειάζεται περισσότερο αλάτι. Αν φοβάστε ότι θα το κάνετε λύσσα και δεν θα τρώγεται, τότε μπορείτε να πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς μαγειρεύετε, αντί να αλατίσετε το φαγητό έντονα στην αρχή ή στο τέλος. Πασπαλίστε με το αλάτι από ψηλά, έτσι ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το φαγητό.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#φαγητό