Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων είναι η πίτσα. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα στον κόσμο και σαν σήμερα το 2007, η τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Διαβάστε ακόμη: Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στην πίτσα!

Αν και το flatbread με γαρνιτούρες καταναλώθηκε για αιώνες στους αρχαίους πολιτισμούς από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρώμη, η νοτιοδυτική ιταλική πόλη της Νάπολης θεωρείται η γενέτειρα της πίτσας που είναι γνωστή σήμερα (ζύμη με ντομάτες και τυρί), από τα τέλη του 1700. Εδώ ξεκινά η ιστορία της πίτσας: μια ιστορία που ψήνεται μαζί με αιώνες παγκόσμιας μετανάστευσης, οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής εξέλιξης. Σήμερα, υπολογίζεται ότι πέντε δισεκατομμύρια πίτσες (350 φέτες ανά δευτερόλεπτο μόνο στις ΗΠΑ) καταναλώνονται διεθνώς κάθε χρόνο.

Οι πίτσες απευθύνονται σε... όλους και αυτό διότι ο καθένας μπορεί να βάλει ότι τραβάει η όρεξή του. Από κύμα, τυριά και αλλαντικά, μέχρι παστουρμά, θαλασσινά και ανανά, η πίτσα δίνει τη δυνατότητα σε επίδοξους σεφ να έχουν ελευθερία κινήσεων, να αυτοσχεδιάσουν και να την κάνουν ακόμα και... διώροφη. Υπάρχουν όμως και προτιμήσεις στις γεύσεις. Ιδού μερικές από τις δημοφιλέστερες πίτσες

  1. Πεπερόνι 
  2. Σπέσιαλ
  3. Μαργαρίτα 
  4. Μπάρμπεκιου κοτόπουλο 
  5. Μανιτάρια με λάδι τρούφας 

Και μια εύκολη συνταγή για πίτσα

Για τους επίδοξους μάγειρες που άνοιξε η όρεξή τους με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το Reader παρουσιάζει την παρακάτω εύκολη και γρήγορη συνταγή για να κάνετε τη δική σας πίτσα. Μη... φοβάστε σας δίνουμε όλα τα tips για να γίνει τέλεια!  

  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 200 γραμ. γάλα  (χλιαρό)
  • 1 κ.γλ. ξίδι
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα ντομάτα passata
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι
  • 2 κούπες τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 6 φέτες μπέικον ( ή όποιο αλλαντικό σας αρέσει)
  • μισή πράσινη ή κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες (προαιρετικά)
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, το γάλα, το ξίδι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Πρέπει να γίνει απαλή και ελαστική
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και την απλώνουμε
  • Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη σάλτσα απλά ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη ντομάτα, το λάδι, τη ρίγανη και το αλάτι.
  • Την απλώνουμε πάνω στη ζύμη
  • Στη συνέχεια απλώνουμε τα μπέικον και από πάνω τα τριμμένα τυριά και τις πιπεριές
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα φούρνου.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου

Tip 1: Πολύ σημαντικό είναι να έχετε προθερμάνει σωστά τον φούρνο

Tip 2: Μόλις λιώσουν τα τυριά είναι έτοιμη η πίτσα, για αυτό πρέπει οπωσδήποτε το ταψί να μπει στην τελευταία σχάρα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA