Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τοιχοτάπητας του 18ου αιώνα, που από σήμερα θα κοσμεί τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί προσφορά του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ως μια χειρονομία τιμής προς τη χώρα μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Η Σχολή των Αθηνών συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία» τόνισε ο Γάλλος Πρέσβης, Patrick Maisonnave.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είναι η πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε - το 1775, από το περίφημο εργοστάσιο Γκομπλέν στο Παρίσι - που ο  συγκεκριμένος τοιχοτάπητας φεύγει από τη Γαλλία, αλλά «επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη τη Σχολή της οποίας με τόση καλλιτεχνική έμφαση αποδίδει».  

Το μνημειώδες έργο, που αποτελεί κατά τους ειδικούς την «τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος», αναρτήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, αντικριστά στην κύρια είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θα αποτελεί ένα από τα λαμπρά εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

«Ταξίδι εκτός Γαλλίας, αλλά όχι ταξίδι στα ξένα»

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, «σήμερα, παρουσία του εξοχοτάτου Πρέσβη της φίλης Γαλλίας, κύριου Patrick Maisonnave, η Βουλή, τρεις μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής μας Επαναστάσεως, το 1821, υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση φιλοξενεί αυτόν τον πίνακα για να δείξει ότι φιλοδοξεί, όπως κάθε Κοινοβούλιο θα φιλοδοξούσε, οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι υπό την αιγίδα τέτοιων σπουδαίων πνευμάτων, όπως οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

Σήμερα, λοιπόν, υποδεχόμαστε εδώ αυτόν τον καταπληκτικό τοιχοτάπητα, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Γαλλίας, αλλά όχι σε ταξίδι στα ξένα.

Ήρθε στην Αθήνα, για να επιχειρήσει να πραγματοποιηθεί εδώ, στο Κοινοβούλιό μας, αυτό που ο Πλάτων επεδίωξε και το θεωρούσε ως υπόδειγμα καλής διακυβέρνησης, λέγοντας ότι «ή οι βασιλείς θα φιλοσοφήσουν ή οι φιλόσοφοι θα κυβερνήσουν».

Να δούμε, λοιπόν, αν αυτός ο τάπητας, με τόσους φιλοσόφους, θα βοηθήσει -εγώ είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει- να έχουμε και καλύτερες συζητήσεις και καλύτερα αποτελέσματα σ’ αυτόν το χώρο».

«Το έργο συμβολίζει την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία»

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, δήλωσε πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη χειρονομία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης «γιατί τελικά, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η "Σχολή των Αθηνών" είναι παρούσα συγχρόνως στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και εδώ, στην καρδιά της Βουλής των Ελλήνων.

Κι όπως το είπε πολύ σωστά ο κύριος Πρόεδρος, αυτή η «Σχολή των Αθηνών», όπως τη βλέπουμε, συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία».

Λίγα λόγια για την περίφημη ταπισερί

Η ταπισερί ταξίδεψε, με προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων, από την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

Αποτελεί πιστό αντίγραφο εκείνης που κρέμεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από τη θέση του Προέδρου.

Υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό

Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται.

Ο συμβολισμός του έργου εστιάζει στην αναζήτηση της αλήθειας.

Ο ίδιος ο Ραφαήλ σημείωσε πάνω από την τοιχογραφία τις λέξεις «Causarum Cognitio», δηλαδή «Να γνωρίζεις τις αιτίες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA