Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε το Σάββατο στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, που θα μετατραπεί σύντομα σε πάρκο. Μάλιστα το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή του σε… κυβερνητικό πάρκο που μέχρι το 2026 θα στεγάζει 9 υπουργεία. 

Και το όνομα αυτού; «Ανδρέας Λεντάκης». Ποιος όμως ήταν ο Ανδρέας Λεντάκης, που έφυγε από τη ζωή το 1997 και γιατί επελέγη το δικό του όνομα;

«Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα»

Πρόκειται για τον περίφημο «Ανδρέα» των στίχων του Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι του «Το σφαγείο» που γράφτηκε για τα βασανιστήρια του κτιρίου της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας την περίοδο της δικτατορίας. 

Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννημένος στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας είχε ορφανέψει και από τους δύο γονείς του στα 9 του χρόνια. Αποφοίτησε από τα Ελληνικά Κοινοτικά Σχολεία της Αιθιοπίας και ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές στη Φιλοσοφική ως υπότροφος τη δεκαετία του ‘50. 

Εντάχθηκε γρήγορα στην Αριστερά και συμμετείχε στα φοιτητικά κινήματα του «1-1-4» και του «15%» αλλά και για το Κυπριακό, έγινε στέλεχος -μέλος του ΚΣ της Νεολαίας της ΕΔΑ), δράση για την οποία του αφαιρέθηκε η σχετική υποτροφία μετά το τέλος του πρώτου χρόνου σπουδών.

Στα Ιουλιανά και στη διαδήλωση που σκοτώθηκε ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας, θεωρείται πως ήταν στοχοποιημένος από την Ασφάλεια αλλά και πως είχε δοθεί σχετική εντολή για την εξόντωσή του. Το 1966 του αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια και γίνεται ο πρώτος φοιτητής κρατούμενος που εκτοπίζεται σε Άνδρο και Μήλο.

Φυλάκιση και βασανιστήρια στη δικτατορία

Απολύεται από την εξορία πριν τη δικτατορία και παίρνει μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα από τις γραμμές του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1967 και μένει σε φυλακές και εξορίες για τέσσερα χρόνια. Βασανίζεται άγρια στην Μπουμπουλίνας και παραμένει κρατούμενος σε κελί δίπλα σ’ αυτό του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Λεντάκης θα εξοριστεί σε Άνδρο, Μήλο, Λέρο και Ωρωπό.

Δήμαρχος και πρόεδρος της ΕΔΑ στη μεταπολίτευση

Με το τέλος της δικτατορίας, ο Ανδρέας Λεντάκης θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Υμηττού και εκλέγεται το 1978, το 1982 και το 1986. Από τη θέση αυτή, θα αφήσει σπουδαίο έργο στην περιοχή. Αυτός -μαζί βέβαια με την υπόλοιπή του δράση- είναι και ο πρώτος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το όνομά του στο πάρκο. 

Στη δική του ηγεσία πιστώνονται έργα όπως το πρώτο ΚΑΠΗ της χώρας, το Θέατρο Βράχων Υμηττού – Βύρωνα, το πρώτο «Βοήθεια στο Σπίτι», δημοτικά πάρκα, το ΙΚΑ Υμηττού αλλά και το Κλειστό Γυμναστήριο και η Γυμναστική Ακαδημία

Ο Ανδρέας Λεντάκης συμμετέχει όμως και στην προσπάθεια «αναβίωσης» της ΕΔΑ που γίνεται από τον Μανώλη Γλέζο. Το 1981 και το 1985 το κόμμα κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ. Το 1989 συμμετέχει στις διεργασίες για τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και εκλέγεται βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς και του Απριλίου του 1990.

Παραιτείται από βουλευτής και πρόεδρος της ΕΔΑ το 1993 και εντάσσεται στο νεοσύστατο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, την Πολιτική Άνοιξη. Εκλέγεται βουλευτής και με αυτήν, πρώτος μάλιστα σε σταυρούς, τον Οκτώβριο του 1993.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και θύμα τους, το 1989 πρότεινε την αποφυλάκιση των Απριλιανών «για λόγους ανθρωπιστικούς και πολιτικούς», πρόταση που επανέλαβε ως βουλευτής και το 1996.

Πέθανε τον Μάρτη του 1997, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα 62 του χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA