Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν η ημέρα που οι «Απριλιανοί» επέβαλαν τη δικτατορία στην Ελλάδα και έβαλαν τη δημοκρατία (και τη χώρα) στο «γύψο» μέχρι τον Ιούλιο του 1974.

Το στρατιωτικό κίνημα εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τους Στυλιανό Παττακό (ταξίαρχο), Γεώργιο Παπαδόπουλο (συνταγματάρχη) και Νικόλαο Μακαρέζο (συνταγματάρχη).

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου του ίδιου έτους, η ομάδα των υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την πράξη τους ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί «αναρχία» την οποία –όπως υποστήριζαν- σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες.

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια (γι’ αυτό αυτή η «μαύρη» περίοδος στην ιστορία της χώρας ονομάστηκε «επταετία»).

Ο όρος «χούντα»

Τον Οκτώβριο του 1967 ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για το δικτατορικό καθεστώς ο ισπανικός όρος «χούντα», που είχε εισαχθεί στον ελληνικό δημόσιο λόγο από το 1965 για να περιγράψει ομάδες που απεργάζονταν αντιδημοκρατικά σχέδια και η χρήση του οποίου για τη δικτατορία διαδόθηκε ευρέως.  Έτσι, το καθεστώς ονομάστηκε και «Χούντα των Συνταγματαρχών» ή «Δικτατορία των Συνταγματαρχών».

Στη διάρκεια της επταετίας σχηματίστηκαν τέσσερις δικτατορικές κυβερνήσεις: η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια (1967), η κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου (1967), η κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη (1973), η κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου (1973).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA