Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας, ενώ τα κλινικά συμπτώματα «έχουν αποδράμει πλήρως» και έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του, συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και στελέχη του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

«Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τέλος, επισημαίνει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617, που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q, έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Τι είπε η υπεύθυνη κλινικής covid στο νοσοκομείο του Ρίου

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο η Καρολίνα Ακινόσογλου, λοιμωξιολόγος, παθολόγος και υπεύθυνη κλινικής covid στο νοσοκομείο του Ρίου ανέφερε πως πρόκειται για ένα περιστατικό που βρέθηκε σε δειγματοληπτικό έλεγχο από το κέντρο της Πάτρας, σε ήπια κατάσταση. «Θα ιχνηλατηθούν οι επαφές του και θα τεθούν σε περιορισμό», σημείωσε αναφέροντας πως δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω κρούσμα.

«Υπάρχει ένας μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχος σαν αποτέλεσμα αναμένεται ο διαχωρισμός και η πλήρης ταυτοποίηση του ανθρώπου αυτού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την ανθεκτικότητα της ινδικής μετάλλαξης στο εμβόλιο, υπογράμμισε πως «ένας πλήρης εμβολιασμός σε προστατεύει από βαριά νόσηση 100%» και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν δεδομένα ίσως να έχει ανθεκτικότητα στην ανοσοποίηση. Εντούτοις δεν είναι κάτι που τα δεδομένα τα κλινικά μπορούν να το ταυτοποιήσουν, παραμένει μια υπόθεση. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι ίσως ξεπερνάει σε κάποιο ποσοστό».

Φωτογραφία αρχείου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA