Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σύλληψη του προερχόμενου από τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτή Γιάννη Λάγου, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος που εκδόθηκε από τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, δεν σημαίνει ότι θα βρεθεί «αυτόματα» σε ελληνικές φυλακές.

Αρχικά –και για διάστημα 48 ωρών - ο Γιάννης Λαγός θα κρατηθεί από τη βελγική αστυνομία, στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε δικαστή ο οποίος και θα αποφανθεί εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι έκδοσης του στην Ελλάδα.

Όλα, βέβαια, συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα, καθώς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε αφορά «στην εκτέλεση ποινής ή μέτρου στερητικών της ελευθερίας διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών» (σ.σ. είναι ο δεύτερος λόγος).

Τι θα γίνει μετά την έκδοσή του; 

Από τη στιγμή που ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση του, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν Βέλγοι αστυνομικοί θα τον συνοδεύσουν μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και θα τον παραδώσουν στις ελληνικές Αρχές ή εάν αστυνομικοί της Ασφάλειας θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν τον ευρωβουλευτή από εκεί.

Με βάση τα ισχύοντα για τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης «εάν το πρόσωπο συγκατατίθεται στην παράδοσή του, η απόφαση παράδοσης πρέπει να ληφθεί εντός 10 ημερών».

Επίσης «ο καταζητούμενος πρέπει να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, σε ημερομηνία που συμφωνείται μεταξύ των ενδιαφερόμενων αρχών και το αργότερο 10 ημέρες αφότου εκδόθηκε η οριστική απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

Υπενθυμίζεται , ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη 9 μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες

Ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στις Βρυξέλλες, μετά και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος,

Η άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. 

Την ίδια στιγμή κινήθηκε σε βάρος του και η έκδοση «ερυθράς αγγελίας», που σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο ευρωβουλευτής συλληφθεί σε ευρωπαϊκή χώρα ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έρχεται στην Ελλάδα.

Αν συλληφθεί σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε με βάση τον «ερυθρά αγγελία» ενημερώνεται η Ελλάδα η οποία με τη σειρά της θα ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες που ισχύουν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA