Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το γηροκομείο στα Χανιά από συγγενή ανθρώπου που βρέθηκε στο ίδρυμα και δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Σύμφωνα λοιπόν με την δικηγόρο Μαρία Παπαδάκη το συγκεκριμένο ίδρυμα θα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2015 καθώς υπήρχε καταδικαστική απόφαση.

Η ίδια μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «Το 2015 η διαχείριση του γηροκομείου καταδικάστηκε ποινικά για μη συμμόρφωση σε απόφαση του νομάρχη που διέτασσε την σφράγιση της μονάδας διότι δεν υπάρχει άδεια». Ακόμα συμπλήρωσε ότι η τότε απόφαση του νομάρχη βασίστηκε σε καταγγελία πολίτη που είχε γίνει το 2010 και έκανε λόγο για κακομεταχείριση.

Καταγγελία πρώην εργαζόμενου: «Eίδα 30 θανάτους σε 8 μήνες»

Σοκάρουν οι συνεχείς καταγγελίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας καθημερινά για το γηροκομείο στα Χανιά και τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή.

Ήδη ορίστηκε η εκδίκαση μιας μήνυσης από συγγενή ηλικιωμένου, σε βάρος νοσηλευτή του οίκου ευγηρίας. Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αποκάλυψε ότι μέσα σε ένα οκτάμηνο είδε γύρω στους 25 με 30 θανάτους ηλικιωμένων. «Υπήρχαν εργαζόμενοι που κακομεταχειρίζονταν τους ηλικιωμένους.

Αποκαλούσαν τρελούς τους ανθρώπους με άνοια. Κι αυτό βία είναι» είπε η μάρτυρας. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι είδε ηλικιωμένους να υπογράφουν με τη βία μεταβίβαση περιουσίας σε εργαζόμενους της δομής, παρουσία αστυνομικών που καλούνταν ως μάρτυρες. Σημειώνεται, ότι και το πρωί της Δευτέρας, ένας ακόμη πρώην εργαζόμενος κατήγγειλε περιστατικό μεταβίβασης περιουσίας. «Δεν ξέραμε τι υπογράφανε, δεν είχαμε πρόσβαση. Έτρεμε το χέρι τους και τους βοηθούσαν να υπογράψουν» πρόσθεσε.

Εξετάζονται 500 θάνατοι ηλικιωμένων

Σημειώνεται, ότι υπό διερεύνηση θέτουν οι αρχές του περισσότερους από 500 θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά, έπειτα από τις φριχτές αποκαλύψεις περί βάναυσης μεταχείρισής τους.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, έπειτα και από την ανακοίνωση του κύριου Ρουσόπουλου, νομικού εκπροσώπου του οίκου ευγηρίας, είναι πως γίνεται να φιλοξενήθηκαν, από το 2009, 1.095 τρόφιμοι - περίπου 100 ετησίως - με δεδομένο πως η δυναμικότητά του είναι περίπου 50 κλινών.

Δικαστικοί και αξιωματικοί σχολίασαν σχετικά πως από το στοιχείο αυτό προκύπτει μεγάλη θνησιμότητα, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά.

«Είδα να πεθαίνουν»

«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή τρία, τέσσερα, άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα» καταγγέλλει ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά. Υποστήριξε πως οι ηλικιωμένοι δεν τρέφονταν επαρκώς με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασιτία, είχαν μελανιές, ενώ «χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα πέντε άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ο πρώην εργαζόμενος υποστήριξε ότι είχε μιλήσει στην ιδιοκτήτρια «και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1.000 ευρώ κάθε μήνα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA