Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην «ελευθερία» που περιμένει όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, κάτι που περιλαμβάνει και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Τόνισε πως πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων στη χώρα μας παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αργότερα το καλοκαίρι, θα υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι, όπως είπε. 

«Χρειάζεται να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής. Δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων μπορούν να βρεθούν σε ίδιο χώρο χωρίς να φοράνε μάσκες, αν τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν εκτεταμένες και ασυνήθιστες κοινωνικές επαφές.»

Εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της πανδημίας, καθώς όπως ανέφερε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 4,5%.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην επικράτεια, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάνουν τις 432 κατά μέσο όρο την ημέρα.

«Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ»

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι το ποσοστό κάλυψης είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει το 90% στην επικράτεια. Το ευχάριστο είναι ότι οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις.

«Η εικόνα αυτή δείχνει ότι βρισκόμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση ωστόσο η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Αν υπάρξει παραπάνω χαλάρωση τις επόμενες μέρες το επιδημιολογικό φορτίο θα επιβαρυνθεί εκ νέου.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς. Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η ταχύτητα στους εμβολιασμούς θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε πριν οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν τη διαδικασία. Αναφορικά με τον εκκλησιασμό, ανέφερε πως καλό είναι να γίνει τεστ πριν τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες, να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και να γίνει χρήση διπλής μάσκας.

Τέλος, σχετικά με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA