Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τρίτη του Πάσχα, στις 4 Μαΐου θα εορταστεί φέτος η Πρωτομαγιά που «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. 

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν. 

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στις κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας με στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας την προσεχή Τρίτη 4 Μαΐου και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά την προσεχή Πέμπτη σε αντίθεση με το μετρό, τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ που θα παραμείνουν ακινητοποιημένα καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

  • Την Τρίτη 4 Μαΐου τόσο το μετρό όσο και τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωι έως τις 9 το βράδυ καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δύο στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ και μετά. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στο τραμ με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποιημένοι σε αυτό το διάστημα. Δε θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου όλο το 24ωρο καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει εξαγγείλει απεργία.
  • Την Πέμπτη 6 Μαΐου ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, του τραμ και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς επίσης και τα τρόλει εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτά στην 24ωρη απεργία.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA