Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Lockdown: Τα επόμενα βήματα προς την ελευθερία - Πότε ανοίγουν τουρισμός, μετακινήσεις εκτός νομού και σχολεία

Σταδιακά χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και μετά από την εστίαση ακολουθούν σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού, παραλίες και τουρισμός

Η 15η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για τη σταδιακή έξοδο από το lockdown. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανοίξει ο τουρισμός ωστόσο μέχρι τότε θα γίνουν σημαντικά βήματα προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς μετά από έξι μήνες άνοιξε και πάλι η εστίαση με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά και να υποδέχονται και πάλι τους πελάτες τους, σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα από σήμερα ισχύουν και διαφορετικά ωράρια στην κυκλοφορία καθώς η απαγόρευση ξεκινά όλες τις ημέρες από τις 23:00 ως και τις 05:00.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία

Σταδιακά μέχρι και το Σάββατο 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν κι άλλοι τομείς  με πρώτο απ' όλα τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στις φυσικές αίθουσες.

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, μαζί με τους μαθητές των Λυκείων που είχαν επιστρέψει στα σχολεία τους και πριν από το Πάσχα, θα κάτσουν και πάλι στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και των Δημοτικών αλλά και τα παιδιά στα νηπιαγωγεία.

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδευτικοί και μαθητές θα υποβάλλονται σε self test, ένα μέτρο που έκανε πρεμιέρα μέσα στον Απρίλιο με την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων. Τα self test προσφέρονται δωρεών με βάση τον ΑΜΚΑ.

Από τις 15 Μαΐου οι μετακινήσεις εκτός νομού

Μετά από τις διαδημοτικές μετακινήσεις έρχεται η ώρα της απελευθέρωσης και των υπερτοπτικών. Έτσι από το Σάββατο 15 Μαΐου θα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται και προς άλλους νομούς δίχως τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα και φυσικά ίσχυσαν και τις ημέρες του Πάσχα.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες και θα μπορούν να φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους λουόμενους.

Ανοίγει ο τουρισμός

Το μεγάλο στοίχημα ήταν φυσικά να ανοίξει ο τουρισμός που αποτελεί κομβικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας. Κι εκεί υπάρχουν αυστηροί κανόνες που έχουν να κάνουν με τα εμβόλια αλλά και τα self test.

Βασική προϋπόθεση είναι οι επισκέπτες είτε να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού είτε να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι.

Τι ισχύει την αποστολή SMS

Παρότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις είναι πλέον πολύ πιθανό μέσα στον Μάιο να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. Μέχρι τότε ισχύουν οι έξι κωδικοί ανάλογα την περίπτωση όπως και το μήνυμα στο 13032 για τα ψώνια.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Lockdown #sms 13033 #Σχολεία #Μετακίνηση εκτός νομού #τουρισμός #Εστίαση #Παραλίες