Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν και όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το πώς ακριβώς θα γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις παραμένει «θολό». Η πιθανότερη ημερομηνία για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων είναι η 15η Μαΐου, όπως έχει διαφανεί και μέσω δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων. Το... ασαφές του πλαισίου ανοίγματος των μετακινήσεων, επισήμανε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο Open. Όπως ανέφερε, αν και δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό με προΰποθέσεις το «πάσο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και της πρώτης δόσης ή με self test, δεν φαίνεται να προκρίνεται ως λύση. «Δεν το βλέπω (να συμβαίνει έτσι) γιατί όταν συζητήθηκε στην επιτροπή για το Πάσχα, για πολλούς και διάφορους λόγους απορρίφθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το ίδιο ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διάκρισης βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα υπάρχει τέτοια διάκριση.

Τουρισμός: Ανοίγει στις 14 Μαΐου 

Αν και το πως θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις δεν είναι σαφές, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πυρετώδεις. Επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες προσδοκώντας μια καλύτερη σεζόν μετά την περσινή δύσκολη.

https://eb22c27cd4a2af9d062f5b1056dcc110.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΠώς θα ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός;

Σύμφωνα με τον κύριο Θεοχάρη, τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ισχύσουν, σε συνδυασμό με τα νέα διαθέσιμα εργαλεία, τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, αλλά και τη νέα ιατρική γνώση, αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα μας.

Υπενθυμίζεται πως ως 1η γραμμή άμυνας θα χρησιμοποιηθούν τα πιστοποιητικά - είτε με εμβόλιο είτε με αρνητικό test - ως 2η η ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA» στα σύνορα, ενώ 3η γραμμή άμυνας θα αποτελέσουν τα ξενοδοχεία καραντίνας - για την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων. 

Ο υπουργός έδωσε, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει να είναι όλη η χώρα ασφαλής και δεν αλλάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως έκανε π.χ. πέρυσι η Τουρκία, η οποία αποκαλύφθηκε κατόπιν ότι δεν μετρούσε ως κρούσματα κορονοϊού τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Αυξημένη η ζήτηση από Γερμανία, Ιταλία και Μ. Βρετανία

Η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα είναι, άλλωστε, ήδη αυξημένη στην Γερμανία, ενώ, όπως εξήγησε ο υπουργός, το άνοιγμα ήδη από τις 19 Απριλίου για τις χώρες της ΕΕ έγινε ακριβώς με τον στόχο να έρθουν οι πρώτοι τουρίστες, εκείνοι οι οποίοι συνήθως ταξιδεύουν ανεξάρτητα, να «δοκιμάσουν τα νερά» και κατόπιν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Ισπανία απορροφούν το 70% του ιταλικού θερινού τουρισμού με προορισμό το εξωτερικό, λένε οι τουριστικοί πράκτορες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Messaggero», την ώρα που η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσπαθεί με κάθε τρόπο να τονώσει και τον εσωτερικό τουρισμό.

Καλά είναι, όμως, και τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με την «Τelegraph» ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη αναμένεται να συμπεριληφθούν την Παρασκευή 7 Μαΐου στην πρώτη «πράσινη υγειονομική λίστα». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση 10ήμερης καραντίνας κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους.

Νέα καμπάνια του ΕΟΤ

Σημειώνεται πως την  Παρασκευή 13 Μαΐου - λίγο πριν η χώρα ανοίξει επίσημα τις πύλες της στους τουρίστες - το υπουργείο Τουρισμού παρουσιάζει τη νέα καμπάνια του Ε.Ο.Τ., με την Ελλάδα να φιγουράρει ως ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά και μια φιλική χώρα για τους τουρίστες.

Το χρονοδιάγραμμα προς την κανονικότητα

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από το ερχόμενο Σάββατο 8/5 και σταδιακά θα ανοίγουν και νέες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα: 

  • Σάββατο 8 Μαΐου: Ανοίγουν και πάλι οργανωμένες παραλίες, βάσει του πρωτοκόλλου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή
  • Σάββατο 8 Μαΐου: Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα οι μαθητές των λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν self test.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: «Ανοίγει» ο τουρισμός με τους τουρίστες να πρέπει να έχουν πριν από την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και PCR τεστ, ενώ κατά την αναχώρηση rapid test.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA