Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- το άνοιγμα του Πολιτισμού θα συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή των ειδικών, για να αποφασίσει για το άνοιγμα των μουσείων και των θερινών σινεμά και των θεάτρων και την επανέναρξη των συναυλιών.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου και οι θερινοί κινηματογράφοι στις 28 Μαΐου. Η εισήγηση για θέατρα και συναυλίες είναι να επανεκκινήσουν είτε στις 28 Μαΐου είτε την 1η Ιουνίου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες του ανοίγματος των πολιτιστικών χώρων αλλά και το πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των χώρων του πολιτισμού θα γίνουν το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, κατά την οποία αναμένονται επίσης διευκρινίσεις για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών από τη Βάνα Παπαευαγγέλου. Εκτιμάται, πάντων ότι οι σταθμοί θα ανοίξουν μετά τις 20  Μαΐου.

Μετακίνηση εκτός νομού: Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα

Αν και όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το πώς ακριβώς θα γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις παραμένει «θολό». Η πιθανότερη ημερομηνία για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων είναι η 15η Μαΐου, όπως έχει διαφανεί και μέσω δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων. Το... ασαφές του πλαισίου ανοίγματος των μετακινήσεων, επισήμανε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο Open. Όπως ανέφερε, αν και δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό με προΰποθέσεις το «πάσο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και της πρώτης δόσης ή με self test, δεν φαίνεται να προκρίνεται ως λύση«Δεν το βλέπω (να συμβαίνει έτσι) γιατί όταν συζητήθηκε στην επιτροπή για το Πάσχα, για πολλούς και διάφορους λόγους απορρίφθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το ίδιο ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διάκρισης βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόότι δεν θα υπάρχει τέτοια διάκριση.

Τουρισμός: Ανοίγει στις 14 Μαΐου 

Αν και το πως θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις δεν είναι σαφές, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πυρετώδεις. Επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες προσδοκώντας μια καλύτερη σεζόν μετά την περσινή δύσκολη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ισχύσουν, σε συνδυασμό με τα νέα διαθέσιμα εργαλεία, τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, αλλά και τη νέα ιατρική γνώση, αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα μας.

Υπενθυμίζεται πως ως 1η γραμμή άμυνας θα χρησιμοποιηθούν τα πιστοποιητικά - είτε με εμβόλιο είτε με αρνητικό test - ως 2η η ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA» στα σύνορα, ενώ 3η γραμμή άμυνας θα αποτελέσουν τα ξενοδοχεία καραντίνας - για την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA