Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι σημαίνει άρση πατέντας – Η ανάλυση των ειδικών

Τι σημαίνει άρση της πατέντας για το εμβόλιο του κορονοϊού εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος – Τι είπε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Νοσηλεύτρια με εμβόλιο κατά του κορονοϊού (πηγή: Shutterstock)
Νοσηλεύτρια με εμβόλιο κατά του κορονοϊού (πηγή: Shutterstock)

Τι σημαίνει άρση της πατέντας του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. «Το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική» δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα που βλέπουμε να έχει προκύψει με την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ινδία.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο, έτσι και η πρόταση του πρόεδρου Μπάιντεν για να γίνει μία προσωρινή παροδική άρση της πατέντας, ώστε άλλες παραγωγικές μονάδες από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και τεχνική για να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή των εμβολίων» συνόψισε.

Τζανάκης: Αυτές είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν από την άρση της πατέντας

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Είναι μια "χίμαιρα" να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και το φτιάχνουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή τη ζήτηση μιας μεγάλης χώρας», τόνισε Όπως συνόψισε ο καθηγητής στο θέμα επομένως προκύπτουν δύο παράγοντες. Αφενός «το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα, η τεχνογνωσία του να φτιαχτεί οποιοδήποτε φάρμακο και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει τα πράγματα.

«Η πατέντα δεν είναι ότι πάμε να κλέψουμε κάτι από κάποιους κακούς, οι οποίοι δεν το δίνουν σκοπίμως. Το θέμα είναι να πειστούν οι εταιρίες αυτές μέσω των θεσμών. Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες», προσέθεσε ο καθηγητής.

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάρια χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

«Επομένως είναι μία προσπάθεια που τη βλέπω λίγο υποκριτή από ορισμένους. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε θεωρητικά ότι οι πατέντες θα πρέπει να είναι στα χέρια του κόσμου και όχι των εταιριών. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται πρακτικά και πρακτικά είναι υλοποιήσιμο μόνο βάση των διαδικασιών που υπάρχουν τώρα. Γι' αυτό το πρόβλημα θα το λύσουν οι πλούσιες χώρες και μέσω πίεσης των εταιριών ώστε να ρίξουν τις τιμές αν είναι ακριβές, έτσι ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε όλο τον πλανήτη» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάργηση των πατεντών;

Σημειώνεται πως η άρση των πατεντών δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Για την ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αντίσταση σε μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο των G7 καλεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax του ΟΗΕ.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΟΥ η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA). «Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η IFPMA.

Στη Σύνοδο του Πόρτο θα συζητηθεί η άρση της πατέντας

Η άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού θα συζητηθεί, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Σαρλ Μισέλ, στην Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. Αν η πρόταση Μπάιντεν εγκριθεί, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ινδία, όπου ο κορονοϊός σαρώνει και την Αφρική

Υπέρ της άρσης της πατέντας Μακρόν και Πούτιν

«Εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «το δώρο των δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

Θετικά υποδέχθηκε την πρόταση Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι υπάρχουν ιδέες στην Ευρώπη που, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν την προσοχή μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματα προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά, απ΄ όσο και καταλαβαίνω, συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος προβλέπει την άρση αυτής της προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εξαιρετικές περιστάσεις» είπε.

Σημειώνεται πως η άρση των πατεντών δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Άνγκελα Μέρκελ: «Όχι» στην άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό

ΗΓερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση των ΗΠΑ να παραιτηθούν από την προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να γίνει πραγματικότητα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω email. Χωρίς το κίνητρο για κέρδη από δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται να μην κινούνται τόσο επιθετικά για να δημιουργήσουν εμβόλια στο μέλλον, υποστηρίζει το Βερολίνο.

«Όχι» και από τον Αλμπέρτ Μπουρλά

Κατηγορηματικό «όχι» του πρόεδρου της Pfizer για την άρση των πατεντών των εμβολίων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Αντιδρά η BioNTech

Την αντίδραση της BionTech προκάλεσε η συζήτηση που έχει ανοίξει για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. Η εταιρεία εκφράζει τις αντιρρήσεις της, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις ή τον ανεφοδιασμό των χωρών.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα». Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter. Η BioNTech υποστηρίζει ότι η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζει σε συνεργασία με την Pfizer είναι μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία αλλά επισημαίνει ότι «αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

ΠΟΥ: «Πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικάνικης ηγεσίας

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #εμβολιασμός