Μενού
  • Α-
  • Α+

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Δ.Κ. που το πρωί της Παρασκευής έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων εκτελεστών, αποτέλεσε έναν θρύλο της παρανομίας στο νησί της Ζακύνθου, απασχολώντας την ΕΛ.ΑΣ. από απλά πλημμελήματα μέχρι βαριές κακουργηματικές πράξεις.

Γόνος εύπορης οικογένειας από το Μοσχάτο, δεν θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του (σ.σ. επιτυχημένος μαιευτήρας), αλλά μπήκε γρήγορα στην παρανομία όπου και έκανε... «χρυσές» δουλειές χάρη στην ευφυΐα του.

Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε η μεταστροφή του και φέρεται, με επιστολές προς τις Αρχές, να παραθέτει τον τρόπο που λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα στη Ζάκυνθο.

Μάλιστα, ο Δ.Κ. είχε δώσει λεπτομέρειες και για την αρπαγή τσάντας που περιείχε 550.000 ευρώ από τον σημερινό δήμαρχο του νησιού, Νικήτα Αρετάκη. Μία ληστεία που είχε γίνει το 2016, όταν ο κ. Αρετάκης πήγαινε πεζός για να καταθέσει τα χρήματα σε τράπεζα στο κέντρο της Ζακύνθου. Όσον αφορά το ποινικό παρελθόν του, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν αρκετά χρόνια είχε συλληφθεί από άντρες της ΟΠΚΕ για μεταφορά 100 γραμμαρίων κοκαΐνης. Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι τα ναρκωτικά θα κατέληγαν στη Ζάκυνθο. Το 2004 είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία μίας 56χρονης μαστροπού στο Γαλάτσι, χωρίς όμως να προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του. Το όνομα του είχε εμπλακεί και σε άλλες «βαριές» ποινικές υποθέσεις, για τις οποίες όμως δεν στοιχειοθετήθηκαν ποτέ κατηγορίες.

«Θέλω να καθαρίσει το νησί»

Ο 54χρονος Δ.Κ. -υποστηρίζοντας ότι έχει αφήσει πίσω του τα χρόνια της παρανομίας- ήταν μάρτυρας κατηγορίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στη Ζάκυνθο και για φυσική αυτουργία έναν άντρα αλβανικής καταγωγής. Η φράση που είχε πει τότε, ενώπιον της έδρας του δικαστηρίου, ο 54χρονος Δ.Κ. είχε προκαλέσει αίσθηση: «Εγώ ήμουν παραβατικός. Έχω κάνει και φυλακή. Τα ξέρω αυτά τα θέματα». Όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε «μα καλά δεν φοβάστε που τα καταγγέλλετε όλα αυτά;», εκείνος φέρεται να απάντησε: «Φοβάμαι. Έχω οικογένεια, όμως, και θέλω να καθαρίσει το νησί». Οι πληροφορίες που έδωσε έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μαζί του και μία γυναίκα που κατέθεσε σε βάρος των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι γνώριζε πως έδιναν εντολές για κατοπτεύσεις χώρων. Ωστόσο, ο 54χρονος Δ.Κ. είχε παράσχει κι άλλα στοιχεία στις Αρχές, για πλήθος εγκληματικών πράξεων όπως για παράδειγμα μία συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ στο νησί, αλλά και για κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον Λαγανά. Εκεί, άλλωστε, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά (σ.σ. ως ξενοδόχος) και η σύζυγος του, μέχρι τη δολοφονία της σε «συμβόλαιο θανάτου» με στόχο τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020. Τα τελευταία χρόνια εξέφραζε ανοιχτά ότι νιώθει απειλή για τη ζωή του, δεν λάμβανε όμως ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Τον εκτέλεσαν με Kalashnikov, έκαψαν το όχημα διαφυγής

Η μαφιόζικη εκτέλεση έγινε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο (σ.σ. ασημί με φιμέ τζάμια) σταμάτησε έξω από το κατάστημα που βρίσκονταν ο 54χρονος και ο συνοδηγός πυροβόλησε τουλάχιστον 15 φορές με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov.

Λίγη ώρα αργότερα, το όχημα βρέθηκε φλεγόμενο στην περιοχή Αμπελόκηποι Ζακύνθου, ενώ οι εκτελεστές είχαν αφήσει μέσα και το όπλο. Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι έχουν ήδη διαφύγει από το νησί, πιθανότατα με κάποιο σκάφος από τη νότια πλευρά της Ζακύνθου, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερες τις έρευνες.

Τι είχε συμβεί πέρυσι

Ήταν Ιούνιος του 2020 όταν ο Δ.Κ. είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο των εκτελεστών, ωστόσο, παρότι τραυματίστηκε βαριά διέφυγε τον κίνδυνο. Δεν στάθηκε όμως τόσο τυχερή η 37χρονη, επίσης επιχειρηματίας, σύζυγος του η οποία έπεσε νεκρή από τις σφαίρες των εκτελεστών, που είχαν ντυθεί με στολές που προσομοίαζαν στις αστυνομικές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το θύμα είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε καταγγελίες για τη «μαφία της Ζακύνθου» και για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ φέρεται να είχε πει ότι γνωρίζει πως μετά απ’ αυτό θα τον σκοτώσουν. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές που αναζητούν μαρτυρίες και υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από την Αθήνα και κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών.

Οι δράστες είχαν διαφύγει με ταχύπλοο

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της 37χορνης είχε εντοπιστεί στην περιοχή Πόρτο Ρόμα στο Βασιλικό ένα φουσκωτό σκάφος 10 μέτρων, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για να φύγουν από το νησί. Στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνέδραμε και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να ρυμουλκηθεί το σκάφος και να γίνει η ανέλκυσή του λίγο αργότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA