Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε επιφυλακή και η Ελλάδα για τον κινεζικό πύραυλο που πέφτει στη Γη - Notam από την ΥΠΑ

Νέα Notam εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινεζικό πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της Γης τις επόμενες ώρες

Πύραυλος που εκτοξεύεται Πηγή: Getty Images
Πύραυλος που εκτοξεύεται Πηγή: Getty Images

Τις μεταμεσονύκτιες ώρες απόψε (8/5) αναμένεται να πέσει στη Γη κινεζικός πύραυλος που κινείται ανεξέλεγκτα. Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου, που ζυγίζει σχεδόν 20 τόνους, θα καεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, όμως η NASA και το αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του.

Έτσι, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε Νotam έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (EASA - European Union Aviation Safety Agency), που απευθύνεται σε αεροπορικές εταιρείες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η επιφυλακή στην Ελλάδα, όπως έγραψε το ethnos.gr, για την πτώση του πυραύλου είναι από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο Κυριακή, 9 Μαίου το μεσημέρι. Για την ακρίβεια, το διάστημα επιφυλακής είναι από το Σάββατο 8 Μαΐου 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9 Μαΐου 12:46 το μεσημέρι.

Η ΥΠΑ αναμένεται να εκδώσει δεύτερη κατά σειρά Νotam για επιφυλακή στη χώρα μας, με αφορμή την ανεξέλεγκτη πτώση του κινεζικού πυραύλου. Πρόκειται για επιφυλακή κατά την οποία δεν θα γίνει αποκλεισμός της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δείτε την πορεία του πυραύλου:

Ποια κομμάτια αναμένεται να φτάσουν στη Γη

Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου. Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β, του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου, που βρίσκεται αυτή η στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει, όμως, σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως, η πρόβλεψε η αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Πύραυλος #Κίνα #Ελλάδα #NASA #Διάστημα