Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ επισημοποιήθηκε το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να σημειώνει πως «αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

Ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα το σχολικό έτος

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο». Όπως τόνισε, άλλωστε, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση.

«Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη», σημείωσε σχετικά, ενώ σε ότι αφορά την λήξη του σχολικού έτους, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 25 Ιουνίου.

 Self tests και στους παιδικούς σταθμούς

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, παράλληλα, στις περιπτώσεις καθηγητών που αρνούνται να κάνουν τα self test από όταν άνοιξαν τα Λύκεια, κάνοντας λόγο για «τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις» και σημειώνοντας πως «πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορονοϊού».

«Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

Βάση εισαγωγής για να «μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές»

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε, παράλληλα, και στις Πανελλαδικές, υπενθυμίζοντας πως ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, «άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βάσει προγραμματισμού». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε ό,τι αφορά την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η κυρία Κεραμέως είπε ότι «θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές».

«Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές, ούτε εκείνους που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό, γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης. Μας νοιάζει να δίνουμε προοπτικές, διεξόδους, πρακτικές λύσεις, να ανοίγουμε το μέλλον για τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA