Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πρεμιέρα» με δυσκολίες σήμερα 10 Μαΐου 2021 για τα σχολεία όλης της επικράτειας, καθώς τα 3.000 θετικά self test μαθητών και εκπαιδευτικών προκάλεσαν «μίνι» αναστάτωση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος με αρνητικό τεστ να διαγνωσθεί θετικός.

Η ανησυχία των γονέων για τα 3.000 θετικά self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αποτυπώθηκε και στις ερωτήσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

Ειδικότερα, η κυρία Πελώνη είπε ότι τα self test είναι «ένα εργαλείο που εφαρμόζουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε» και «το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά». 

«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων είναι μαθητές και καθηγητές να είναι υγιείς, γεγονός που πιστοποιείται μέσω της διενέργειας των self test και τη δήλωση των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως αρκετοί ήταν εκείνοι που μετέβησαν στα σχολεία χωρίς να υποβάλλουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα. 

Επιστροφή μαθητών στα σχολεία 

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με τη χρήση μάσκας και τα self test ως απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους εκπαιδευτικούς

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Με εμβολιασμό μαθητών η επόμενη χρονιά

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1, προανήγγειλε ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών για τον κορονοϊό και ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών. Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, σημείωσε ότι αναμένεται η έγκριση από τον ΕΜΑ.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30 έως 44 ετών, με όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ενώ έκανε γνωστό πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18 -29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατομμύρια εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, , υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί και 1,94 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA