Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μειωμένη κίνηση στους δρόμους, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του lockdown, αλλά και η απαγόρευση του κυνηγιού πολλαπλασίασαν τις εμφανίσεις αγριογούρουνων, πολλά εκ των οποίων επισκέπτονται πλέον και αστικές περιοχές. 

Την έγκριση του Δασαρχείου προκειμένου να μπορέσει να εφοδιαστεί με αναισθητικό όπλο μετά την εμφάνιση αγριογούρουνων ακόμα και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, περιμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και βρίσκεται εν αναμονή.

Άλλωστε, όπως περιγράφεται στην αίτηση που έχει καταθέσει προς το Δασαρχείο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, η έγκριση για προμήθεια αναισθητικού όπλου και όπλου κρότου, είναι απαραίτητη λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας της εμφάνισης αγριογούρουνων σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης (Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Λαδάδικα). «Για να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε σε έκτακτη περίπτωση, όπως τις παραπάνω όπου περιγράφονται τα σημεία εμφάνισής των αγριογούρουνων και να αποφύγουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη επίθεση σε περιουσίες, ή ακόμη χειρότερα σε συμπολίτες μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφο που δημοσιεύει το grtimes.

Στο αίτημα τονίζεται, ότι τα παραπάνω όπλα θα χρησιμοποιούνται, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, από δύο συγκεκριμένους περισυλλογείς – υπαλλήλους της κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία κτηνιάτρου καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, επισημαίνεται η ανάγκη για άμεση χορήγηση της έγκρισης, προκειμένου να κατατεθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου έχουν σταλεί ήδη τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Ένα συγκεκριμένο αγριογούρουνο έγινε μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Όμως, εμφανίσεις αγριογούρουνων σημειώνονται και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, από αυλές σπιτιών μέχρι και κεντρικές πλατείες. Κάνουν βόλτες, ακόμα και ανάμεσα στα αυτοκίνητο. Αρκετές φορές, προκαλούν φθορά σε αυλές, πετώντας ή καταστρέφοντας αντικείμενα. Πριν από λίγες μέρες, ένα αγριογούρουνο εντοπίστηκε στα Λαδάδικα, με κατεύθυνση την παραλία της Θεσσαλονίκης. 

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί οι πληθυσμοί αυξάνονται. Υπάρχουν καταφύγια περιμετρικά της Θεσσαλονίκης», λέει στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Βλάχος, διευθυντής εργαστηρίου Άγριας Πανίδας. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί πρόκειται για ένα άγριο και επικίνδυνο ζώο», προσθέτει ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.

Με το ζήτημα να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλλά και τους πολίτες να είναι ανήσυχοι μήπως έρθουν αντιμέτωποι με το ογκώδες ζώο, ο δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί αυτονόητο ότι η γραφειοκρατία δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία και πως είναι θέμα χρόνου η έγκριση για να προχωρήσουν τάχιστα οι ενέργειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA