Μενού
  • Α-
  • Α+

Πώς θα ταξιδεύουν οι πολίτες στα νησιά και ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουν μαζί τους, μετά την άρση του lockdown, εξήγησε στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Άρση lockdown: Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο - Όπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, έχει γίνει φέτος αναθεώρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση τα νέα εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Ναυτιλίας (πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test κτλ).

Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, θα πρέπει ο κάθε πολίτης που ταξιδεύει να έχει συμπληρώσει υποχρεωτικά ένα έγγραφο (μια δήλωση υγείας) το οποίο μπορεί να βρει κανείς και να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Σε ψηφιακή μορφή η δήλωση υγείας

Το έγγραφο αυτό θα το δείχνουν οι ταξιδιώτες κατά τον έλεγχο, όμως από την επόμενη εβδομάδα - όπως ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης - θα μπορούν να το έχουν μαζί τους και σε ψηφιακή μορφή

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι από την Παρασκευή (14/5) έχει αλλάξει ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων επιβατών στα πλοία, υπογραμμίζοντας πως η πληρότητα για πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85%, ενώ στο 80% είναι για τα πλοία χωρίς καμπίνες.

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ήself test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA