Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα θα γίνει «πράσινη» στον χάρτη του ECDC, γύρω στις 10 Ιουνίου, όταν η χώρα θα μετρά περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του τόσο για τις μεταλλάξεις που καταγράφονται και στη χώρα μας όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων λόγω Πάσχα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Προειδοποίηση από τους ειδικούς για τις μεταλλάξεις – Καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν

Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», εξήγησε ότι όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες, ανά 100.000 πληθυσμού, που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.

«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα, πλέον, διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος, αν όχι καθ' ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης επικαλούμενος μαθηματικό μοντέλο. Προειδοποίησε ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και την ανησυχία για τις μεταλλάξεις. Η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Σημείωσε, πάντως, πως εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% - 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα με πολλά κρούσματα και πάλι καθημερινά, που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.

«Ναι» σε προνόμια για εμβολιασμένους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος, θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη.

Επεσήμανε επίσης ότι για να διοριστεί, για παράδειγμα, κάποιος ως δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις - μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος - για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση αλλιώς δεν διορίζεται.

Τα επόμενα βήματα

Να θυμίσουμε ότι μετά το άνοιγμα της εστίασης, του λιανεμπορίου και του τουρισμού, παίρνουν σειρά μια σειρά δραστηριότητες που έλαβαν το πράσινο φως της εκκίνησης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σήμερα (17/5) άνοιξαν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Ακόμη, από σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ). Επιπλέον, «ανοίγουν» και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται τα εξής:

  • 21 Μαΐου Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα).
  • 28 Μαΐου Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα).
  • 31 Μαΐου Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA