Μενού
  • Α-
  • Α+

Tην ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που αναπτύσσονται στην κοινότητα εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση στο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Σωτήρης Τσιόδρας: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στον κορονοϊό, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έστειλε σήμερα (17/5) ένα αυστηρό μήνυμα στην κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία εφόσον υπάρξει χαλαρότητα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Προειδοποίηση από τους ειδικούς για τις μεταλλάξεις

Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού και στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αναφέρθηκαν νωρίτερα σήμερα (17/5) ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος απάντησε για το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν περισσότερο από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: «όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα». 

«Να τρέξουμε τους εμβολιασμούς»

«Όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τζανάκης είπε στον ΣΚΑΙ, πως εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% - 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA