Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λίγες ημέρες θα γίνουν επισήμως οι ανακοινώσεις για τον τρόπο των κατ’ οίκων εμβολιασμών πολιτών κατά του κορονοϊού, που αδυνατούν να μετακινηθούν για σοβαρούς λόγους υγείας, δήλωσε από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους 30 - 44 – Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη που το επιθυμεί ανεμβολίαστο, ενώ διευκρίνισε πως παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα του κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των υγειονομικών, οι οποίοι δεν το έπραξαν κατά την πρώτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως είπε ο ίδιος το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει το 82%, των νοσηλευτών το 63% και των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ το 60%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον ιδιωτικό τομέα υγείας είναι 88%, 62% και 63%.

Έχουν ξεπεραστεί οι αρχικοί στόχοι εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη το σχέδιο «Ελευθερία» κινείται ομαλά και με επιτυχία. Όπως είπε μάλιστα ως χώρα κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στην ενσωμάτωση ηλικιακών ομάδων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, στο άνοιγμα εμβολιαστικών κέντρων και στο ρυθμό των εμβολιασμών. «Έχουμε ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους σε ρυθμούς εμβολιασμού», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων αναφορικά με την πανδημία.

Στο 39,87% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, από τα στοιχεία της 14ης Μαϊου, προκύπτει ότι είχαν εμβολιαστεί έως τότε 2.718.404 πολίτες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 1.510.905 και με τις δύο δόσεις,  γεγονός που μεταφράζεται σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 39,87%, ενώ ποσοστό 14,38% θεωρείται πλήρως καλυμμένο εμβολιαστικά.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα ραντεβού ανέρχονται στα 4.025.774 και η εκτίμηση είναι ότι τον Ιούλιο θα είναι πλήρως εμβολιασμένο περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

Στα 1.517 τα εμβολιαστικά κέντρα

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως από τα 1.018 που αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση με στόχο τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μηνιαίως, σήμερα ανέρχονται σε 1.517 σε όλη την χώρα κκαι το Μάιο έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Αναφερόμενος στο ποσοστό των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μίλησε για ποσοστό υψηλότερο του 60% με καθημερινή τάση αύξησης. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση  και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%. Από την ηλικιακή ομάδα των 80 – 84 έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 64% και το ποσοστό φτάνει το 69% με την προγραμματισμένη δεύτερη δόση, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 75-79 το ποσοστό είναι στο 73% και στην ομάδα 70-74 ανέρχεται σε 59%.

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι καμιά διανομή εμβολίου δεν έχει γίνει από τη χώρα μας σε άλλη χώρα, ενώ διέψευσε αναφορές περί μη καταβολής των εφημεριών του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι καμία εφημερία δεν έχει μείνει απλήρωση και υπενθυμίζοντας το νόμο που ψηφίστηκε για την κάλυψη ακόμα και των υπερβάσεων των προβλεπόμενων εφημεριών, λόγω των αυξημένων αναγκών της πανδημίας. Όσο για την ένταξη τωνυγειονομικών στα βάρεα κι ανθυγιεινά, παρέπεμψε στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής που εξετάζει το ζήτημα συνολικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA