Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η αρχή με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια θα γίνει την Παρασκευή, 21 Μαΐου, με το άνοιγμα για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών. Επίσης σημείωσε ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 35 - 39 και 30 - 34.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Pfizer: Μέχρι έναν μήνα διατηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου - Νέες οδηγίες από τον ΕΜΑ

Πληροφορίες του Reader.gr, αναφέρουν πως «κλείδωσε» το άνοιγμα όλων των εμβολίων και για τους 35 - 39 στο τέλος Μαΐου. Σειρά θα πάρει στη συνέχεια και η ηλικιακή ομάδα 30 - 34 ετών, για τους οποίους αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, μόλις επιβεβαιωθούν οι προγραμματισμένες παραδόσεις από τις εταιρείες.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε και το ρεπορτάζ του Reader.gr, που έγραφε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στα νησιά. Όπως ανακοινώθηκε διά στόματος του Μάριου Θεμιστοκλέους, από  σήμερα, Τρίτη, 18 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των κατοίκων, των διαμενόντων και των εποχικών εργαζομένων στα νησιά με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Από σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου «όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά, με εξαίρεση την Κρήτη, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αυτό αφορά σε κατοίκους, διαμένοντες και εποχικούς εργαζόμενους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημοσίευμά του το Reader.gr ανέφερε ήδη από τις 16 Μαΐου ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδιο για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στα νησιά. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το Reader.gr, η πρόσβαση στα νησιά δεν θα είχε ηλικιακό περιορισμό, καθώς θα γίνεται οριζόντια, όπως γίνεται και για τους μόνιμους κατοίκους στα νησιά. Αυτό φαίνεται και από τη χαρακτηριστική δήλωση του Μάριου Θεμιστοκλέους ότι από το βράδυ της Τρίτης, 18 Μαΐου, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά θα μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Σταθερά πάνω από 100.000 την ημέρα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (17/5), έχουν πραγματοποιηθεί 4.405.618 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον 2.836.987 εμβολιασμοί έχουν γίνει με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 1.624.604 είναι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν για ακόμα μία ημέρα τις 100.000 αφού πραγματοποιήθηκαν 113.077 εμβολιασμοί.

Το ποσοστό απορρόφησης του κάθε εμβολίου

Παράλληλα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε και στα ποσοστά απορρόφησης των εμβολιαστικών σκευασμάτων. Ειδικότερα, όπως είπε:

  • Pfizer: Παραλάβαμε 3.494.010 δόσεις και κάναμε 3.103.514 – ποσοστό απορρόφησης 88,8%
  • AstraZeneca: Παραλάβαμε 1.221.400 δόσεις και κάναμε 786.832 - ποσοστό απορρόφησης 65%
  • Moderna: Παραλάβαμε 471.600 δόσεις και κάναμε 397.000 - ποσοστό απορρόφησης 84,3%.

Πόσα εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα

Αναφορικά με τις παραδόσεις στα εμβόλια που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις τον μήνα
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις
  • Η AstraΖeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο.

Θεοδωρίδου: Έως και 13 μήνες η προστασία από τα αντισώματα όσων νόσησαν 

Ενθαρρυντικά τα νέα από μία νέα μελέτη για τη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα είτε μετά από εμβολιασμό, είτε μετά από νόσηση, στην οποία αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό. Η μελέτη έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες. 

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν και είναι η πρώτη που μιλά για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA