Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ισχυρή σύσταση είναι να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, δηλαδή η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και όχι κάποια «μίξη», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Είναι απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», συμπλήρωσε. 

Διαβάστε ακόμη: Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το σχέδιο για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

«Δεν έχουμε ακόμη την επιστημονική απόφαση αν θα χρειαστεί τρίτη δόση. Φαντάζομαι όταν παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα έχουμε και διευκρινήσεις για το πως θα γίνει η ενισχυτική δόση, με το ίδιο ή διαφορετικό εμβόλιο. Βλέπω ότι όσο περνάει ο καιρός οι εταιρείες βελτιώνουν την τεχνολογία τους και κάνουν τα εμβόλια πιο εύκολα. Για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου για πέντε μέρες. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα τα εμβόλια του κορονοϊού θα είναι σαν τα εμβόλια της γρίπης», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN. 

«Γαλάζια Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων 19 νησιών κατά του κορονοϊού ξεκίνησε, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. «Ξεκίνησε η "Γαλάζια Ελευθερία" για τα 19 νησιά. Θυμίζουμε ότι εμβολιάσαμε οριζόντια 40 νησιά. Αν δεν κάνω λάθος έχουμε άλλα 26 νησιά τα οποία θα εμβολιάσουμε μέχρι τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Στα μεγάλα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, έχουμε ξεκινήσει τη Γαλάζια Ελευθερία και τους αυξημένους εμβολιασμούς από εχθές Δευτέρα. Να δώσουμε προβάδισμα στα νησιά για να τα προστατεύσουμε», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα νησιά της «Γαλάζιας Ελευθερίας» είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «ο εμβολιασμός στο σπίτι έχει επιχειρησιακή δυσκολία, είμαστε κοντά και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«800.000 εμβολιασμένοι με AstraZeneca»

«Βρισκόμαστε στην τρίτη φάση της επιχείρησης Ελευθερία που θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους για να καλύψουμε κάποιες ομάδες πολιτών. Ανακοινώσαμε εχθές ότι την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα 40-44 ετών. Μετά θα δούμε τις παραδόσεις εμβολίων για να προχωρήσουμε και με τις υπόλοιπες ομάδες έτσι ώστε μέχρι τα μέσα καλοκαιριού να καλύψουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.  «Έχουμε 800.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το άμεσα διαθέσιμο. Οι πολίτες βλέπουν πότε θα ανοίξει η ηλικιακή τους ομάδα και συνήθως τα ραντεβού είναι σε ένα εύρος χρόνου και επιλέγουν πότε θα εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή, παρόλο που φτάνουμε τους 15.000 ημερήσιους εμβολιασμούς AstraZeneca, έχουμε διαθέσιμα ραντεβού. Δεν έχουμε το φαινόμενο ακυρώσεων», επεσήμανε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA