Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή στον Σχίνο Κορινθίας παραμένει ανεξέλεγκτη με τα ενεργά μέτωπα να είναι πολλά και τις προβλέψεις για τη ραγδαία ενίσχυση των ανέμων τις βραδινές ώρες να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Διαβάστε ακόμη: Το Reader στη φωτιά στον Σχίνο: Μαρτυρίες κατοίκων και βίντεο από την μεγάλη καταστροφή

Την ίδια στιγμή η Πολιτική Προστασία με μήνυμά της ζήτησε από κατοίκους και άλλων οικισμών στην περιοχή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Ήδη τις τελευταίες ώρες έχουν εκκενωθεί το Αλεποχώρι, 11 οικισμοί στη γύρω περιοχή αλλά και δύο Ιερές Μονές.

Οι εστίες στο μέτωπο της φωτιάς είναι πολλές και ιδιαίτερα στα υψηλότερα σημεία ο άνεμος είναι ήδη δυνατός κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις ενέργειες των πυροσβεστών και των πυροσβεστικών μέσων.

Φωτιά στον Σχίνο: Νέα εντολή εκκένωσης

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που ενημερώθηκαν και με μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Συγκεκριμένα, η εντολή αφορά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, ώστε να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, 'Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Αναμένονται ισχυροί άνεμοι

Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Νωρίτερα ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημείωσε στο MEGA πως οι συνθήκες θα δυσχεράνουν την κατάσβεση καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ.

Το επόμενο διάστημα, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις που σημαίνει πως η πυρκαγιά θα μεταφερθεί στις νοτιότερες περιοχές του νομού Κορινθίας. «Μιλάμε άρα για τμήματα που θα είναι κοντά στην Κινέτα και στους Αγίους Θεοδώρους. Οι ριπές αυτές θα συνεχίσουν έως και αύριο το μεσημέρι, μετά σταδιακά θα εξασθενίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Προετοιμασίες για διαφυγή μέσω θαλάσσης

Το Λιμεναρχείο και η Πολιτική Προστασία έδωσαν εντολή όσοι μπορούν να διαθέσουν τα σκάφη τους ώστε αν χρειαστεί να συμβάλλουν και αυτά στην προσπάθεια της εκκένωσης της περιοχής. Όπως ενημερώνει ο Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου, μετά από εντολή του Λιμεναρχείου και της Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε όσοι δύναται να βρίσκονται το συντομότερο δυνατό στον όμιλο ώστε να διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση εκκένωσης του Αλεποχωρίου δια θαλάσσης.

Κλειστά τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ενημέρωσε πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή. «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Χαρδαλιάς: Θα είναι μία δύσκολη βραδιά

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος». Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού  Σώματος).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA