Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φωτιά στον Σχοίνο κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της και άφησε πίσω της πάνω από 55.000 στρέμματα καμμένης γης και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια. Η επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιχειρεί να προσφέρει μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η ξηρασία στην περιοχή καθώς εδώ και 26 μέρες υπήρξε μηδενική βροχόπτωση. Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών. 

Διαβάστε ακόμη Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις - Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες

Παράλληλα οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Χθες Πέμπτη η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία όπως αναφέρει το meteo. Όσον αφορά την ακραία, όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της φωτιάς το meteo πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή. 

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
  1. Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 

  2. Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  
  3. Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις

Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις 

Οαρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος Στέφανος Κολοκούρης σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τις αναζωπυρώσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «καταφέραμε για μια ακόμα φορά να μην εξελιχθεί η φωτιά, τις όποιες αναζωπυρώσεις τις θέσαμε υπό έλεγχο με τα εναέρια μέσα». Ακόμα πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή την ώρα βρίσκεται στις περιοχές Πευκενέας και Καλκάνι στα Μέγαρα. Εδώ βρισκόμαστε, είναι ένα μέτωπο σε χαράδρα και προσπαθούμε να το σβήσουμε, για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις».

Ακόμα ο αρχηγός υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο πριν από δύο μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε η υπηρεσία τη «διασπορά των εναερίων που θα ήθελε».

Ο κ. Κολοκούρης στο τέλος υπογράμμισε ότι «Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA