Μενού
  • Α-
  • Α+

Εικόνες ανάλογες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου αναμένονται να σημειωθούν στα διόδια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μετά την άρση των μετακινήσεων εκτός νομού και κατ΄επέκταση των περισσότερων απαγορεύσεων του πολύμηνου lockdown. Οι εκδρομείς είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλεύονται τα διήμερά τους για μια ανάσα δροσιάς, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και πλησιάζει το καλοκαίρι. 

Διαβάστε ακόμη: Νοσοκομεία: Έτσι επιστρέφει στην κανονικότητα το ΕΣΥ - Πόσες κλίνες διατίθενται για non covid

Οι εκδρομείς του πρώτου Σαββατοκύριακου σε αριθμούς 

Σημειώνεται, ότι σε 60.467 ανήλθαν τα αυτοκίνητα που πέρασαν τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, το πρώτο απελευθερωμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.600 οχήματα και από τις Αφίδνες 26.867.

Την Κυριακή, εισήλθαν από τα συγκεκριμένα σημεία των δύο εθνικών οδών, συνολικά 37.254 οχήματα. Τα 19.100 από τα διόδια Ελευσίνας και τα 18.154 από των Αφιδνών.

Ο κόσμος ξεχύθηκε σε παραλίες και καταστήματα

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι πολίτες την πρώτη ελεύθερη Κυριακή χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, είτε για να πάνε μια βόλτα στα εμπορικά καταστήματα τα οποία σήμερα είναι ανοιχτά, είτε για να πάνε σε μια παραλία προκειμένου να απολαύσουν μια δροσερή βουτιά. Η άρση του lockdown είναι γεγονός μετά από σχεδόν έξι μήνες όπως και η κατάργηση των SMS στο 13033.

Ξεχύθηκαν στις παραλίες οι Αθηναίοι

Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις με πολλούς να είναι αυτοί που επέλεξαν να αποδράσουν από την Αθήνα, ενώ όσοι έμειναν πίσω έκαναν τις παραλίες να «βουλιάξουν».

Γέμισαν και οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας

Γεμάτοι ήταν και οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας με πολλούς να επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στην αγορά, μιας και τα μαγαζιά σήμερα είναι ανοιχτά. Βέβαια, η κίνηση στα καταστήματα ήταν μικρότερη από εχτές, καθώς ο περισσότερος κόσμος απ' ότι φάνηκε βγήκε για βόλτα και να ευχαριστηθεί την ωραία μέρα.

Ποια είναι τα μέτρα που «ξεχάσαμε» και παραμένουν σε ισχύ

  • H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τόσο στην εστίαση όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Τρία άτομα στα ΙΧ (μαζί με τον οδηγό), με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και δύο άτομα στα επαγγελματικής χρήσης (ταξί).

Μέτρα σε ισχύ στην εστίαση

Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί είναι συγκεκριμένοι. Υπενθυμίζεται ότι: 

  • Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.
  • Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.
  • Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο 

Aίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο 22 Μαΐου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκανήσα βορειοδυτικοί τοπικά 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές.

Μητσοτάκης: Όπου χαλαρώνουμε, βλέπουμε προβλήματα 

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνο. Γνωρίζουμε, πλέον, καλά τι πρέπει να κάνουμε, «αρκεί να θέλουμε όλοι να ελευθερωθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαίροντας το κοινωνικό έργο των ιεραρχών στην προσπάθεια «να πείσουμε τους λίγους διστακτικούς ή σκεπτικούς ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

«Η εμπειρία μας λέει ότι, όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και αρχίζουμε και χαλαρώνουμε, αρχίζουμε και βλέπουμε τι γίνεται. Άρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε».

«Χαιρόμαστε που το πρόγραμμα “Ελευθερία” πάει πολύ καλά και παίρνετε τα εύσημα και από τον λαό», τόνισε από την πλευρά του ο κύριος Ιουστίνος. «Ο Σεβασμιώτατος, με λογικό λόγο προς το ποίμνιο, νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ και με τις συνθήκες που έχουν τηρηθεί όλο αυτό το διάστημα και το Πάσχα, αλλά και συνολικά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Εσχατη λύση το lockdown

Για το ενδεχόμενο τοπικών εξάρσεων μίλησε, πάντως, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και τη χρήση μάσκας, μέτρο στην εφαρμογή του οποίου, όπως τόνισε, παρατηρείται μία χαλάρωση από τους πολίτες.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή. Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις. «Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα».

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown για την αντιμετώπιση πιθανών εξάρσεων του κορονοϊού, δήλωσε οτι απεύχεται να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, σημειώνοντας ότι «αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν». Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το «όπλο» είναι το εμβόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA