Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεγάλο στοίχημα την ημερών του lockdown ήταν τα νοσοκομεία. Να αντέξουν και να επαρκούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Πλέον με τα νέα στοιχεία για τον κορονοϊό να δείχνουν πως μειώνονται οι διασωληνώσεις και είναι λιγότερες από τις αποσωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό, το ΕΣΥ επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Εκκληση οι άνω των 50 να κάνουν το εμβόλιο

Όπως ενημέρωσε και την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Βασίλης Κοντοζαμάνης σταδιακά τα νοσοκομεία αρχίζουν να διαθέτουν κλίνες και για non covid περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα άρχισε κανονική εφημερία το «Θριάσιο» νοσοκομείο, την Κυριακή ξεκινάει σταδιακά το «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο και σταματάει η εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν».

Μέσα στις επόμενες ημέρες συνολικά πέντε νοσοκομεία θα διαθέσουν κλίνες και για άλλα περιστατικά. Συνολικά 245 απλές κλίνες και 35 ΜΕΘ από covid θα γίνουν non covid.

Τα νοσοκομεία που επιστρέφουν στην κανονικότητα

  • 21/5 Θριάσιο
  • 23/5 Σισμανόγλειο
  • 24/5 Ευαγγελισμός
  • 24/5 «Γ. Γεννηματάς»
  • Θα ακολουθήσει το Νοσοκομείο Νίκαιας

Θα δοθούν, επίσης, κάποιες κλίνες για περιστατικά non covid στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» νοσοκομείο, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.

Την ίδια στιγμή αποδεσμεύονται και κλίνες covid και non covid από τον ιδιωτικό τομέα που υποστήριζε το ΕΣΥ.

Αποσυμπίεση στο σύστημα

Στην αποσυμπίεση του συστήματος αναφέρθηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως πως είναι σημαντική η αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς μετά από πολλές εβδομάδες έχουμε λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. Ωστόσο, πάνω από 3.500 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ 617 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν στις 260 παουριάζοντας πτώση 12%. Όπως αναφέρθηκε και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για κάθε 7 ασθενείς που διασωληνώνονται αντιστοιχούν 10 που αποσωληνώνονται.

Στην ενημέρωσή του ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι τα χειρουργεία, που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, παραμένει ωστόσο ακόμα ο περιορισμός έως 80%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA