ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/05/2021 10:59

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστρέφει στην Ελλάδα το θρυλικό αεροσκάφος Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας

Το αεροσκάφος  Σπιτφάιρ MJ755 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα έπειτα από την πλήρη ανακατασκευή του

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστρέφει στην Ελλάδα το θρυλικό αεροσκάφος Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας
To MJ755 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (πηγή: Ελληνική Πολεμική Αεροπορία)
Ανάγνωση:

Ένα από τα πιο θρυλικά αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας επιστρέφει και πάλι έπειτα από τρία χρόνια στην Ελλάδα καθώς ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακατασκευή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Σπιτφάιρ MJ755 είχε μεταφερθεί το 1995 στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι και το 2018 στάλθηκε στο αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής. Στην Ελλάδα θα επιστρέψει την ερχόμενη Πέμπτη 27 Μαΐου και θα πετάξει και πάλι σε ελληνικό ουρανό έπειτα από 68 χρόνια.

Το ίδρυμα «Ίκαρος» χρηματοδότησε την ανακατασκευή του μοναδικού αυτού αεροπλάνου για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον αντιπρόεδρό του Δημήτρη Κόλια, να σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως: «την Τρίτη 25/5 φεύγει το Σπιτφάιρ από Αγγλία και αφού πετάξει μέσω Γαλλίας, Ιταλίας θα φτάσει στην Ελλάδα την Πέμπτη. Θα κάνει μια προσγείωση στην Κέρκυρα, μετά Ιωάννινα και από εκεί θα πετάξει στο Τατόι. Μάλιστα όταν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο θα το συνοδεύουν τιμής ένεκεν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Συνολικά θα πετά για δέκα ώρες από την Αγγλία έως και την Αθήνα», τονίζει ο κ. Δημήτρης Κόλιας. «Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Τατόι στις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Ίκαρος».

Η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών, που θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος «θα ξεκινήσει τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί προς το παρόν όλα είναι κλειστά εκεί λόγω πανδημίας», καταλήγει ο κ. Κόλιας.

Το MJ755 είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν. Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Σπιτφάιρ, που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες. Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ