Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τους 60άρηδες που δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό σε επιθυμητό ποσοστό, αν και είναι η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο. 

Διαβάστε ακόμη: «Σπάει» στα δύο η ηλικιακή ομάδα των 18 – 29: Από την επόμενη εβδομάδα διαθέσιμα όλα τα εμβόλια

«Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους. Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας γενικότερα την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, είπε ότι ναι μεν πηγαίνει σχετικά καλά, αλλά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που το ποσοστό θα έπρεπε να πλησιάζει το 100%, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.

«Όχι» στον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών

Πρόωρη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη συζήτηση για τον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών, αποκλείοντας, στην παρούσα φάση αυτό το ενδεχόμενο καθώς «τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορονοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», όπως εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα «τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών κατά του κορονοϊού, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν αποφανθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τα παιδιά. Το θέμα όμως αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ο κ. Σκουτέλης συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και η κουβέντα αυτή περί υποχρεωτικότητας είναι πολύ παλιότερη από τον κορονοϊό και αυτό που ισχύει είναι ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα για κάθε πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA