ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/06/2021 11:06

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Με ποια έγγραφα ταξιδεύουμε στα νησιά

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και με ποια έγγραφα θα ταξιδεύουμε στα νησιά εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς – Τι ισχύει για τους τουρίστες και πώς θα προχωρήσουν ο εμβολιασμοί

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Με ποια έγγραφα ταξιδεύουμε στα νησιά
Τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά (Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Ανάγνωση:

Για το πράσινο πιστοποιητικό, που τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από την 1η Ιουνίου στην Ελλάδα, τις μετακινήσεις στα νησιά αλλά και την πορεία των εμβολιασμών για τον κορονοϊό μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Διαβάστε ακόμη: Αρση lockdown: Ποια σενάρια εξετάζονται για μουσική στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας

«Το πράσινο πιστοποιητικό αφορά στους διασυνοριακούς ελέγχους και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, είναι οχτώ οι χώρες που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Μέσα στον Ιούνιο θα προστίθενται και άλλες χώρες, με στόχο από την 1η Ιουλίου η μετακίνηση από χώρα σε χώρα στην ΕΕ να γίνεται με το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει είτε τη δήλωση του πλήρως εμβολιασμένου πολίτη, είτε αυτού που έχει νοσήσει, είτε αυτού που έχει αρνητικό μοριακό τεστ. Αυτή τη σκοπιμότητα ήρθε να υπηρετήσει το πράσινο πιστοποιητικό, τη γρήγορη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ» εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

Με ποια έγγραφα θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Όσον αφορά στη μετακίνηση τα νησιά, αυτή θα γίνεται είτε με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης είτε με αρνητικό μοριακό ή self test. «Αυτό για όσο ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά. Νομίζω ότι προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζεται ένα μόνο χαρτί. Για τα νησιά, αυτό που εκδίδεται από το gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού δε χρειάζεται να κάνει self test, απλά συμπληρώνει και τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας, που εξυπηρετεί το σύστημα ελέγχου του υπουργείου. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, ευελπιστούμε ότι εντός Ιουνίου δε θα χρειάζεται κάποιο έγγραφο για τη μετακίνηση στα νησιά. Η φόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τον προορισμό, και το έγγραφο που φέρει μαζί του για να ταξιδέψει κάποιος» τόνισε ο υφυπουργός.

Τι ισχύει για τους τουρίστες

Οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ, αν μετά το πέρας του τριημέρου, θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί, θα πρέπει να κάνουν ένα νέο μοριακό τοστ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά. «Για την επιστροφή των τουριστών έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικού τύπου πιστοποιητικό που θα διευκολύνει όσους τουρίστες μπαίνουν στη χώρα με πράσινο πιστοποιητικό και αρνητικό τεστ. Για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα τεστ, και τους εκδίδουμε εμείς ένα green pass που μπορούν να το προσθέσουν στο PLF που έχουν» ανέφερε.

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα πλαστά πιστοποιητικά

Αναφερόμενος στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε και πέρυσι, με τα πλαστά πιστοποιητικά, και πώς θα αποφευχθεί επανάληψή του φέτος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρχει κανείς με πλαστό πιστοποιητικό. Για αυτό δημιουργήθηκε το πράσινο πιστοποιητικό, αφού για όλες τις χώρες της ΕΕ θα υπάρχει η ψηφιακή πύλη που θα βεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου. Για όποιους έρχονται από άλλες χώρες εκτός ΕΕ, στα σύνορα υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ που κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο».

«Από τη στιγμή που έχουμε διασφαλίσει τη γνησιότητα των εγγράφων και των μοριακών τεστ από τις χώρες τις ΕΕ, την πιθανότητα να έρθει κάποιος με πλαστό πιστοποιητικό από αυτές τις χώρες την έχουμε αποκλείσει. Το μοριακό τεστ, έχει πιστότητα 99%, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος που θα μπει στη χώρα να νοσεί. Είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να έρθει με ασφάλεια κάποιος, να περάσει γρήγορα τα σύνορα».

Από την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί των 25-29 με Pfizer και Moderna

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και πώς θα συνεχιστούν, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στους 25-29 ετών να μπορούν να εμβολιαστούν και με Pfizer κι Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με Johnson & Johnson. Θα ακολουθήσει η κατηγορία των 19-24 ετών μετά από λίγες ημέρες, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα self test για τους εργαζόμενους

Αναφορικά με τη διαδικασία των εβδομαδιαίων self test για τους εργαζόμενους «υπάρχει συζήτηση για τους πλήρως εμβολιασμένους, που είναι το 21-22% του πληθυσμού, να απαλλαγούν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Ελπίζουμε η απόφαση της Βρετανίας να αλλάξει το επόμενο διάστημα»

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να διατηρήσει εκτός της πράσινης λίστας της την Ελλάδα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «είναι η τελευταία από τις χώρες που αντιμετωπίζει με αυστηρότητα το πλαίσιο του τουρισμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις αυτές θα αλλάξουν. Οι δείκτες στην Ελλάδα πέφτουν και στα νησιά μας εμβολιάζονται συνεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΝΗΣΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ SELF TEST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ