Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σημασία που έχει να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αναφέρθηκαν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Πέτσας: Προνόμια στους εμβολιασμένους για να καμφθούν οι αρνητές

«Με τον εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, προστατεύουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου», είπε αρχικά ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα ο κ. Γώγος δήλωσε ότι δίνει μία ώθηση στο σύστημα να πάει μπροστά αλλά είναι ένα θέμα πολύπλοκο και έχει πολλές όψεις.  «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας π.χ. από το γιατρό μας ή στο φαρμακείο. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Καπραβέλος: Υποχρεωτικός και καθολικός εμβολιασμός

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε  το εμβόλιο «το κυριότερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να ελέγξουμε την πανδημία». Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «αυτός που αρνείται να εμβολιαστεί δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό του, αλλά και στον διπλανό του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», προσέθεσε ο κ. Καπραβέλος.

«Αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και να τη μετατρέψουμε σε μία ακίνδυνη νόσο, ένα απλό, κοινό κρυολόγημα πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για να ξεφύγουμε από αυτήν τη μάστιγα. Να ξεκινήσουμε με τους υγειονομικούς και να συνεχίσουμε με όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και να καταλήξουμε και στα παιδιά γιατί ευθύνονται και αυτά για τις μεταλλάξεις μέσα στον κύκλο της διασποράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Αυτή τη μάστιγα μπορούμε να την τιθασεύσουμε μόνο με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός σώζει και ζωές αλλά προστατεύει και την οικονομία». Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.

«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA