Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον γενικό γραμματέα της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνο Πάντο επικοινώνησε το Reader σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί από το σεξιστικό περιεχόμενο του διαφημιστικού βίντεο για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021», το οποίο αναδεικνύει αναχρονιστικά στερεότυπα. Σε ερώτηση του Reader σχετικά με το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναβληθεί (ή και να ακυρωθεί) το εν λόγω συνέδριο, ο κ. Πάντος επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσει με τη διοργανώτρια επιτροπή και δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να πάρει από μόνος του, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αναφορικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επίμαχο σποτ, ο Κωνσταντίνος Πάντος σχολίασε: «Δεν τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις. Δεν υπήρχε πρόθεση να προσβάλλουμε καμία γυναίκα. Η μοναδική επιδίωξή μας ήταν να δείξουμε πως η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να είναι ενημερωμένη, κάτι που δεν υφίσταται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη έρευνα της MRB, στην ερώτηση 'Πότε νομίζετε ότι μειώνεται η γονιμότητα της γυναίκας;' οι περισσότερες ερωτηθείσες απάντησαν 'Πάνω από τα 40'. Κύριος στόχος λοιπόν της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει στη ενημέρωση και με το συγκεκριμένο βίντεο θελήσαμε να αγκαλιάσουμε όλους τους φορείς και να θέσουμε τις Αρχές προ των ευθυνών τους».

«Η έλλειψη ενημέρωσης δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας αλλά ευρωπαϊκό» συνέχισε ο κ. Πάντος. «Αλλά και η συγκεκριμένη καμπάνια δεν είναι κάτι καινούριο για την Ευρώπη, είναι όμως για την Ελλάδα. Τώρα όσον αφορά τις αντιδράσεις, θεωρώ πως το όλο θέμα ξεκίνησε από δύο κυρίες που άρχισαν να ανεβάζουν κάποια πράγματα στο Ίντερνετ και πως κυρίως το όλο ζήτημα γίνεται για εντυπωσιασμό». «Αυτό το σποτάκι δεν λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πάντος και συμπλήρωσε «Αυτό το βίντεο έχει εγκριθεί από το ΕΣΡ κι έπαιζε στην ΕΡΤ εδώ και 10 ημέρες. Γιατί ξαφνικά χθες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το συνέδριο;».

«Βροχή» αντιδράσεων

Το βίντεο του συνέδριου γονιμότητας προκάλεσε πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χαρακτηριστική να είναι η ανάρτηση της γνωστής τραγουδίστριας, Καίτης Γαρμπή, η οποία έγραψε στο Twitter:  «Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στο περιεχόμενο του προωθητικού αυτού βίντεο είναι και πολλές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο, με πολλούς από αυτούς να αποσύρουν τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στο εν λόγω συνέδριο.  Θέλω να δηλώσω κι εγω δημόσια πως δεν συμφωνώ καθόλου με το σποτ το οποίο κυκλοφόρησε για το #συνεδριο υπογονιμότητας..Καθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα,τη ζωή και την ψυχή της όπως εκείνη θέλει..

Αποσύρω τη στήριξη μου και δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή..

https://twitter.com/KakkavaNatali/status/1403791843037351939?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/raniathraskia/status/1403751226651680773?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/GGoudaras/status/1403791895826997250?ref_src=twsrc^tfw

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ανάρτηση για το βίντεο έκανε και η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη, η οποία γνωστοποίησε όχι μόνο πως αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συνέδριο αλλά και πως της δόθηκαν «αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα».

https://www.instagram.com/p/CQCLhI7rIq3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA