Μενού
  • Α-
  • Α+

Η νέα μετάλλαξη, η επονομαζόμενη ως Δέλτα, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, καθώς ο ρυθμός μετάδοσής της, αλλά και η βαρύτερη νόσηση από κορονοϊό, προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό. Το θέμα τέθηκε επί τραπέζης στη Σύνοδο Κορυφής κι έφερε και εσωτερική σύγκρουση στους κόλπους των ηγετών, καθώς Γερμανία και Γαλλία ήθελαν μια πιο σκληρή και κοινή ευρωπαϊκή στάση κυρίως έναντι της Βρετανίας, όπου παρατηρείται έξαρση της μετάλλαξης, προκειμένου να προβλέπεται καραντίνα για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και να μην ταξιδεύουν απλώς με πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς περιορισμό στη χώρα άφιξης.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη Βρετανία - Κορονοϊός: Αρση καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους που ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» χώρες

Στη χώρα μας, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ανέρχονται πλέον σε 29, όπως έκανε γνωστό ο ΕΟΔΥ, στις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 16 Ιουνίου. Τα 19 από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή τα κρούσματα ήταν συνολικά 11.

Για το πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα μίλησε στο Reader ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παρουσιάστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο reader.gr. Συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω μετάλλαξη, όπως τόνισε, θα υπάρχουν σε δύο με τρεις εβδομάδες ωστόσο οι μέχρι τώρα αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού. «Ξεκάθαρα ο τουρισμός έχει παίξει ρόλο. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.500 Ρώσοι τουρίστες και 3.000 Βρετανοί, που σίγουρα ευνοούν τη μεταφορά της μετάλλαξης Δέλτα» τόνισε και πρόσθεσε: «Φοβάμαι μην έχουμε αναταραχές το καλοκαίρι. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε είναι αν το νέο πανδημικό κύμα θα είναι της ίδιας έντασης».

Ο κ. Τζανάκης από την Τετάρτη, πριν ακόμα ανακοινωθεί ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων με μετάλλαξη στην Ελλάδα είχε εκφράσει την ανησυχία του με ανάρτησή του στο facebook. «Δεν μου αρέσει καθόλου η παρατήρηση των τελευταίων εβδομάδων με τα πολλά κρούσματα σε πολύ νέα άτομα.... το μόνο στέλεχος που προσβάλλει τόσο εύκολα νέους είναι το ινδικό.... Μήπως έχουμε κατακλυστεί από το Δ στέλεχος και δεν το ξέρουμε.... ελπίζω μόνο να μην έχουμε παρατράγουδα καλοκαιριάτικα...», έγραφε και τον συγκεκριμένο φόβο επανέλαβε και στο reader.gr. «Το πρόβλημα θα είναι οι ανεμβολίαστοι και οι ευπαθείς ομάδες εμβολιασμένων που δεν μπορούν να έχουν μεγάλες αντιστάσεις».

Λουκίδης: Κίνδυνος κυρίως για ανεμβολίαστους

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης ανέφερε πως οι μη εμβολιασμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Και σε αυτή τη μετάλλαξη το όπλο δείχνει να είναι ο εμβολιασμός με τους επιστήμονες να αναζητούν στοιχεία και τα χαρακτηριστικά όλων όσοι έχουν νοσήσει. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης: «Αυτό που πρέπει να μάθουμε, αν αυτοί που νοσούν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Και αν έχουν με ποια δόση».

Μιλώντας στο Open ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν και στις έρευνες σε Σκοτία και Καναδά, που δείχνει πως οι μη εμβολιασμένοι είναι εκτεθειμένη στη νέα μετάλλαξη. «Αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι πως η μετάλλαξη θα πάει εκεί που είναι πιο εύκολο. Οι μη εμβολιασμένοι» σημείωσε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα

  • Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας
  • Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση εμβολίου
  • Κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.
  • Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή, ενώ η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.
  • Οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.

Προστατεύουν τα εμβόλια;

Σύμφωνα με μελέτη η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και δύο άλλες σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα. Σε δεύτερη μελέτη, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν στο Cell ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου». «Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA