Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προνόμια που θα έχουν οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο «τραπέζι» είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας (ψυχαγωγία, διασκέδαση, εστίαση) σε δύο ταχύτητες και είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτήτων το πώς θα πορεύονται.

Διαβάστε ακόμη: ΟΛΜΕ: Παράνομη η στάση εργασίας μετά την αγωγή της Κεραμέως - Κανονικά οι εξετάσεις

Συγκεκριμένα, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων, θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.  Ωστόσο, εάν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να απευθυνθούν σε όλους τους πολίτες, τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση άνω το 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, μάσκες οι εργαζόμενοι. 

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως τους εμβολιασμένους. Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Είσοδος με QR Code 

Αυτή την στιγμή αποκρυσταλλώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αν οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους με επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος χώρων θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή.

Ανακοινώσεις από Δευτέρα 

Οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων αναμένεται να γίνουν από Δευτέρα (28/6), όπως επεσήμαναν ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, σημείωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, με το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση να είναι «εμβολιασμός και όχι περιορισμός». Ο υφυπουργός τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, φέρνοντας ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Οι δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του Reader.gr, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών έχουν «κλειδώσει», αν και εκκρεμούν οι λεπτομέρειές τους. Για παράδειγμα, είναι ειλημμένη η απόφαση να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμβολιασμένων σε χώρους υψηλής πυκνότητας, ανοιχτούς και κλειστούς. Αυτό αφορά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, εστιατόρια κ.ο.κ. Ήδη, για παράδειγμα, η Δανία επιτρέπει την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους θα γίνουν τη Δευτέρα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, είπε νωρίτερα ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων. Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στον κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA