Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας «μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος» τόνισε, χτυπώντας ουσιαστικά το καμπανάκι αναφορικά με ένα επερχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού μετά το καλοκαίρι. 

Διαβάστε επίσης: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλαγές στα self test - Τι ισχύει από Δευτέρα 28 Ιουνίου

Ωστόσο ο κ.Σαρηγιάννης σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του θωρεί ότι η υπάρχει η λύση αναχαίτισής του, που δεν είναι άλλη από τους εμβολιασμούς. Μάλιστα έδωσε και μία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα μπορεί να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα μας αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της πανδημίας, που θα επιφέρει νέους περιορισμούς.

«Αν μέχρι τέλος Ιουλίου έχουμε το 70% των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, αυτό θα είναι καλό σημείο αλλά δεν φτάνει. Αν μέχρι τέλος Αυγούστου έχει εμβολιαστεί το 83% των ενηλίκων πλήρως, θα υποτάξουμε την τάση αύξησης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Αρα είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να κερδίσουμε. Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα. Όπως μία καλή ομάδα, τώρα που βλέπουμε EURO. Δεν το αφήνουμε τώρα που κερδίζουμε» ανέφερε μιλώντας στο OPEN TV.

Στην αντίθετη περίπτωση πάντως είπε ότι θα έρθει αύξηση στα κρούσματα με τη μετάλλαξη Δέλτα: «Στο τέλος Αυγούστου μπορούμε εύκολα να περάσουμε τα 1.000 και αρχές Σεπτεμβρίου τα 10 ανά 100.000» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε την αναγκαιότητα της συνέχισης των self test ειδικά στους ανεμβολιαστους «θα μας βοηθήσουν την επιβράδυνση της μετάλλαξης Δέλτα».

Παράλληλα έδειξε αντίθετος με την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος αναφέρθηκε στο κατά πόσο παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες και το καλοκαίρι στην εξάπλωση του κορονοϊού. «Σε συνθήκες καύσωνας για να μεταδοθεί ο κορονοϊός πρέπει να βήξω ή να φτερνιστώ, όντας δίπλα ο ένας στον άλλο. Δεν γίνεται με απλή κίνηση του αέρα. Είμαστε τυχεροί σε αυτό το κομμάτι γιατί είμαστε όλοι έξω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA