Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο, ο οποίος είχε κάνει φτερά το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ).

Μετά από σχεδόν 9 χρόνια οι δύο κλεμμένοι πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη (σ.σ. το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο και ο «Μύλος» του Πιέτ Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., μετά από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας στην περιοχή της Κερατέας. Επίσης, έχει συλληφθεί και ανακρίνεται στη ΓΑΔΑ ένας 49χρονος Ελληνας. Πρόκειται για εξιχνίαση της κλοπής που είχε γίνει το 2012.

Ο Ισπανός ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι» στα 1939 και τον είχε αφιερώσει στον ελληνικό λαό, συνοδεύοντας το έργο του με ιδιόχειρη αφιέρωση κατά τη δωρεά του το 1949. Όσον αφορά το «Μύλο», το έργο του Ολλανδού ζωγράφου φιλοτεχνήθηκε το 1905. Μαζί τους είχε κλαπεί κι ένας τρίτος πίνακας, θρησκευτική απεικόνιση σε χαρτί, που χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα και αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Ο δράστης είχε επιχειρήσει να κλέψει ακόμη έναν πίνακα, το «Τοπίο» του Μοντριάν και πάλι, αλλά έγινε αντιληπτός από φύλακα και παράτησε την προσπάθεια του στη μέση, αφήνοντας πίσω κι έναν χαρτοκόπτη. Ο φύλακας είχε κάνει λόγο για έναν άνδρα ψηλό και αδύνατο, ο οποίος φορούσε σκούρα ρούχα αλλά δεν είχε καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του!

Τότε, πάντως, είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση η απουσία μέτρων ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούσε θησαυρούς της τέχνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συναγερμός χτύπησε δύο φορές μετά τις 20:00 το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2012, ωστόσο, κρίθηκε ότι επρόκειτο για «λάθος».

Στη δικογραφία, που η ΕΛ.ΑΣ. παρέδωσε στην εισαγγελία στις 23 Οκτωβρίου 2012, αναφέρονταν ότι δεν υπήρξε παραβίαση της μπαλκονόπορτας από όπου μπήκε ο δράστης, ενώ στο σημείο εκείνο βρέθηκαν πέντε πελματικά εντυπώματα που δεν διασταυρώθηκαν και θεωρήθηκαν πενιχρό στοιχείο. Ακόμη, από το σημείο της επιδρομής ελήφθησαν 12 δείγματα DNA, ενώ δεν προέκυψε κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο από την σάρωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA