Μενού
  • Α-
  • Α+

Φορούσε ωραία κοστούμια, σύχναζε σε γνωστές γκαλερί, προσπαθούσε να διεισδύσει στους κοσμικούς κύκλους και να μάθει τα πάντα για τα έργα τέχνης αμύθητης αξίας, όπως αυτά του Πάμπλο Πικάσο, του Πιτ Μοντριάν και του έργου που... χάθηκε στην τουαλέτα. Αυτός είναι ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που συνελήφθη για την κλοπή του αιώνα το 2012 στην Εθνική Πινακοθήκη, όπως τον περιγράφει, μιλώντας στο Reader.gr, ο εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων, Μιχάλης Ρωμανός.

Διαβάστε ακόμηΑπό τη Μόνα Λίζα στην Κραυγή: 10 ληστείες έργων τέχνης που ακόμα συζητούνται

Οι δυο τους συναντήθηκαν μόλις ένα μήνα πριν την κλοπή του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη σε μια εικαστική έκθεση που είχε διοργανώσει ο ίδιος με το όνομα «Χρυσές Ευχές». Όπως λέει ο εικαστικός, Μιχάλης Ρωμανός, ο 49χρονος με το ψευδώνυμο Artfreak έδινε την εικόνα ενός bon viveur που ήξερε πολύ καλά πώς να κινηθεί σε μια έκθεση έργων τέχνης.

Ήξερε πως να κινηθεί ώστε να ξεγελάσει τους πάντες

Μυστήριος αλλά και συγχρόνως σοβαρός, όπως περιγράφει ο Μιχάλης Ρωμανός, ο 40χρονος τότε ελαιοχρωματιστής, έκανε αισθητή την παρουσία του χωρίς να λέει πολλά. Ο Artfreak κινείτο σε χώρους που έδειχνε να γνωρίζει πολύ καλά και ήξερε πώς να συμπεριφερθεί και να κάνει τους ανθρώπους να τον εμπιστευτούν. «Είχε μια ιδιαίτερη εμφάνιση, ήταν επιμελημένος είχε ένα ύφος, το οποίο ήταν εκκεντρικό. Έδειχνε ότι ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να σταθεί σε έναν τέτοιο χώρο. Ήταν πάρα πολύ ευγενικός, χαμογελαστός και κοίταζε συνέχεια τα έργα και τα σχολίαζε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός. Όπως φαίνεται, ο ελαιοχρωματιστής ήξερε και πώς να ντυθεί, καθώς, όπως περιγράφει ο κ. Ρωμανός, φορούσε ένα πολύ ωραίο και εντυπωσιακό κοστούμι και δεν έχανε την ευκαιρία να μιλήσει με τους παρευρισκομένους, αφού συστηνόταν με την πρώτη ευκαιρία ως άνθρωπος που του αρέσει πολύ η τέχνη και η ζωγραφική. Με λίγα λόγια, ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους πάντες σαν ένας «κομψός λωποδύτης», όπως λέει σήμερα ο εικαστικός. Στο τέλος της συνάντησής τους, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ρωμανός, ο Artfreak «έτσι όπως ήρεμα μπήκε μέσα στην έκθεση, έτσι ήρεμα αποχώρησε χωρίς να τον καταλάβει κανείς».

Ο ίδιος στην κατάθεση του στην αστυνομία είχε δηλώσει πως είναι άνθρωπος που αγαπά την τέχνη και ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να πουλήσει τους πίνακες. Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον τρόπο δράσης τους, ο οποίος παραπέμπει σε κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά έξι μήνες ετοίμαζε την κλοπή και πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ' έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Αυτή η κίνηση προδίδει σχεδιασμό και μεθοδικότητα κάτι το οποίο δεν το συναντάς αρκετά συχνά. 

Οι απίστευτες αντιφάσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 49χρονος Artfreak φαίνεται να έκανε πολλά ταξίδια μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Άμστερνταμ απολαμβάνοντας μια αρκετά άνετη ζωή. Σε αυτά τα ταξίδια έπαιρνε μαζί του και τα δύο του παιδιά. Μάλιστα έπαιρνε μέρος σε ακριβά ντεφιλέ και έμπαινε μέσα στις πιο ακριβές ευρωπαϊκές γκαλερί. Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι αστυνομικοί, καθώς ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής δεν έχανε την ευκαιρία να τα ποστάρει με αναρτήσεις του στα social media. Ένα ακόμα πολύ σοβαρό και ύποπτο γεγονός, σύμφωνα με το Open TV, είναι ότι ο 49χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν εθελοντής και  βοηθούσε την αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. ο 49χρονος σχεδίαζε να πουλήσει τον Πικάσο κατά το παρελθόν, αλλά δεν τα είχε καταφέρει καθώς ένας τέτοιος πίνακας είναι πολύ δύσκολο να αγοραστεί από κάποιον. Ένα άλλο πράγμα που δεν κολλάει για τους αστυνομικούς είναι  απίστευτες αντιφάσεις που παρουσιάζει η ιστορία που παρέθεσε. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι έμπειροι αξιωματικοί δε γίνεται από τη μία να εμφανίζεται να σκουπίζει τα ματωμένα χέρια του με ένα έργο τέχνης 400 ετών και να το πετά στην τουαλέτα κι από την άλλη να παίρνει το ρίσκο για μία τέτοιου μεγέθους κλοπή, που παράλληλα επιδεικνύει απίστευτο σεβασμό και «επαγγελματισμό» στη συσκευασία των κλεμμένων έργων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA