Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στη χώρα μας καθώς η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στις νεαρές ηλικίες και ιδιαίτερα μεταξύ 18 και 34 ετών.

Αυτή την ανησυχία μετέφερε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου που στην ενημέρωση της Πέμπτης. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%). Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα».

Και συμπλήρωσε: «Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%. Η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης».

Μαγιορκίνης: «Επιδείνωση στην Ευρώπη»

«Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση της τάξης του 27% στις διαγνώσεις και 8% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύθηκε στο επίπεδο των 52.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 870 ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «από τις 47 χώρες, οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης». «Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία» ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA