Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εστίαση: Πώς μπαίνουν οι πελάτες στα καταστήματα - Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες στο Reader

Οι επιχειρηματίες εξετάζουν τα μέτρα στην εστίαση και σύντομα θα λάβουν αποφάσεις για το αν θα κάνουν τα καταστήματά τους μικτά ή covid free

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Τα προνόμια των εμβολιασμένων για την εστίαση με το διαχωρισμό των μαγαζιών σε covid free και μικτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτά τα νέα μέτρα στην εστίαση που θα πρέπει να εφαρμόζουν καταστηματάρχες, εργαζόμενοι και πελάτες θα έχουν ισχύ από τις 15 Ιουλίου. Από την πλευρά τους, πάντως, οι επιχειρηματίες εξετάζουν τα μέτρα στην εστίαση και στα θεάματα και σύντομα θα λάβουν τις αποφάσεις τους για το αν θα κάνουν τελικά τα καταστήματά τους μικτά ή covid free.

Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση εκτός νομού: Περίπου το 1/3 των Ελλήνων μπαίνει στο πλοίο για διακοπές χωρίς PCR test

Τα νέα μέτρα για την εστίαση

Οπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης που δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να δουλεύουν υποχρεωτικά με γάντια, μάσκες και θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε self test.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι ο έλεγχος των πελατών θα γίνεται στην είσοδο των καταστημάτων με μια ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα επιβεβαιώνει κατά πόσο είναι γνήσιο το green pass σε περίπτωση που ένα κατάστημα έχει χαρακτηριστεί ως covid free. Οι επιχειρήσεις, πάντως, θα μπορούν να έχουν μικτή χρήση, δηλαδή εξωτερικά να χρησιμοποιούνται ως μικτοί και εσωτερικά μόνο για εμβολιασμένους.

Ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχθηκε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα δυσκολεύσουν οικογένειες, ζευγάρια και παρέες εφόσον κάποιοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Ναι η ψυχαγωγία που συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα θα είναι πιο εύκολη για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους», ανέφερε και συμπλήρωσε πως σε κάθε περίπτωση ανεμβολίαστοι ανήλικοι θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους αφού έχουν πραγματοποιήσει self-test και έχουν την υπογραφή γονέα».

Νέα μέτρα στην εστίαση - Οι διευκρινίσεις

  • Υποχρεωμένα θα είναι όλα τα καταστήματα να έχουν στις εισόδους τους μία ειδική σήμανση για να ενημερώνουν τους πελάτες τους εάν είναι μικτά καταστήματα ή εάν είναι covid free. Σε αυτή την ειδική σήμανση θα πρέπει να αναγράφεται εάν το προσωπικό τους είναι εμβολιασμένο ή όχι.
  • Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες όταν πηγαίνουν σε ένα κατάστημα, θα πρέπει να βλέπουν στην είσοδο εάν το κατάστημα αυτό είναι covid free ή όχι και αν στο κατάστημα αυτό έχει εμβολιαστεί το προσωπικό του.
  • Τα μέτρα για τα καταστήματα που θα είναι οι εμβολιασμένοι είναι μάσκα, γάντια και συχνά self test. Αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν στα καταστήματα που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
  • Επιτρέπεται η μικτή χρήση ενός καταστήματος: Δηλαδή εσωτερικά μπορεί να λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και εξωτερικά να μπορεί να λειτουργεί ως μικτό. Ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να μπει στην ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσει επίσημα το κατάστημά του εάν θα είναι covid free ή εάν θα είναι μικτό.
  • Επιτρέπεται να κάνει αλλαγή της χρήσης μόνο μία φορά. Δεν μπορεί δηλαδή ένα μήνα να δουλεύει το κατάστημα ως covid free και τον άλλο μήνα να το δουλεύει ως μικτό.
  • Αν το κατάστημα θα χαρακτηριστεί ως covid free θα επιτρέπονται οι όρθιοι και ο χορός. Αν κάποιος πελάτης φτάσει στην είσοδο και αντιδρά και δεν θέλει ο καταστηματάρχης να τον αφήσει να μπει μέσα, γιατί δεν φέρει μαζί του τα έγγραφα που απαιτούνται είτε γιατί είναι ανεμβολίαστος και το μαγαζί είναι covid free θα καλείται η Αστυνομία.
  • Τα πρόστιμα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Οι καταστηματάρχες μελετούν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εφαρμογή τους. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reader.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με τα νέα μέτρα «μεταθέτονται στην εστίαση αρμοδιότητες, οι οποίες δημιουργούν και οικονομικό και διοικητικό βάρος με τους πελάτες μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι πλέον ο επιχειρηματίας της εστίασης έρχεται σε αντιπαλότητα με τον δυνητικό πελάτη του ή και τον μόνιμο πελάτη του. «Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις ώστε να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το να ελέγχει όλα τα πιστοποιητικά στην είσοδο των πελατών». Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Καββαθάς, θα είναι ένα επιπλέον κόστος των 1.000 ευρώ για μια επιχείρηση που λειτουργεί σε μια βάρδια και στα 2.000 ευρώ όταν υπάρχουν δύο βάρδιες. «Αυτά τα χρήματα είναι ο έξτρα μικτός μισθός, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλλεται στους εργαζομένους. Αυτός ο υπάλληλος θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος καθώς θα πρέπει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και να διαχειρίζεται τον κόσμο που θα του δείχνει τα πιστοποιητικά. Πώς θα γνωρίζουμε ότι αυτά τα πιστοποιητικά που μας επιδεικνύονται είναι πραγματικά;», διερωτάται.

Την ίδια στιγμή τίθεται και το ερώτημα σχετικά με το προσωπικό που οι επιχειρήσεις θα απασχολούν, καθώς στα covid free καταστήματα θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο.

«Και τα Covid-free μαγαζιά και τα μικτά έχουν τα μειονεκτήματά τους. Εάν κάνω Covid-free το κατάστημα αυτή την στιγμή απευθύνομαι στο 35% σχεδόν του συνόλου των πολιτών ενώ αν κάνω ένα μικτό κατάστημα τότε θα απευθύνομαι στο σύνολο των ανθρώπων που όμως δεν γνωρίζουμε πόσους από αυτούς θα προσελκύσω, διότι δεν ξέρω εάν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το rapid test. Ποιος θα βγει έξω για ένα φαγητό, ποτό ή καφέ και να πληρώσει και επιπλέον για το τεστ; Φανταστείτε μια οικογένεια τετραμελή, η οποία θα βγει έξω θα κληθεί πέρα από την αξία των υπηρεσιών που θα λάβει να πληρώσει και άλλα 100 ευρώ για τα rapid test. Την ίδια στιγμή αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν προβλήματα και στις κοινωνικές σχέσεις καθώς μερικές φορές μπορεί να έρθουν εμβολιασμένοι πελάτες μαζί με ανεμβολίαστους και το ερώτημα που γεννιέται είναι πως θα τους διαχειριστείς»

Τι θα ισχύει όμως με τα Covid free μαγαζιά; - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Τα μέτρα είναι μια πολιτική διχασμού της κοινωνίας; Οδηγούν σε διάκριση σε βάρος των πολιτών (εμβολιασμένοι και μη) και σε άνιση μεταχείρισή τους;
Όχι μόνο δεν διχάζουν την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας. Για τη διαμόρφωσή τους, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Επιτροπή Βιοηθικής και την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων. Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε πορεία ύφεσης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα οδηγούν σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών, θίγουν την αρχή της αξιοπρέπειας των πολιτών;
Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά και με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που είναι Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή. Η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής, δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Απλώς θα διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ως εκεί. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Μετακυλίεται το βάρος της μέριμνας για τη δημόσια υγεία από την Πολιτεία στις επιχειρήσεις;
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να χτιστεί το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας στο απαιτούμενο “ύψος” που -κατά τους επιστήμονες- θα μας προστατεύσει από τις μεταλλάξεις και ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας. Θα επιτρέψει δε, την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική δραστηριότητα, όπως την έχουμε ζήσει και τη θέλουμε. Άρα είναι προς όφελος και των επιχειρηματιών να συμβάλλουν σ’ αυτήν την πανεθνική προσπάθεια, ώστε να πειστούν οι διστακτικοί συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Είναι μια καλή πρακτική η οποία εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Δανία) και έχει αποδώσει. Η Πολιτεία Θα κάνει τη δουλειά της αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν αυτά τα μέτρα δημόσιας υγείας ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης με μη εμβολιασμένους όλους τους υπαλλήλους, μπορούν να μετατραπούν σε covid-free; Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους (ιδίως τους νεότερους που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο);
Οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ. Ωστόσο, το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας, ώστε να υποστηρίζεται δικαιοπολιτικά. Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης. Συνεπώς οι επιχειρηματίες σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εισερχομένων;
Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ώστε από τις 15/7 που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης να μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους για να καταστούν αμιγείς χώροι. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.

Μπορεί μια επιχείρηση να έχει μικτή χρήση σε εξωτερικούς χώρους και αμιγή σε εσωτερικούς; Κάθε πότε μπορεί να αλλάζει χρήση;
Ναι, μπορεί να έχει διακριτή χρήση. Ωστόσο η εναλλαγή χρήσης μπορεί να γίνεται άπαξ. Τα μέτρα θα δυσκολέψουν ζευγάρια, οικογένειες και παρέες να βγαίνουν μαζί έξω εφόσον δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Η κυβέρνηση προτρέπει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν αμέσως, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που δεν τους το επιτρέπουν. Ναι, η απάντηση είναι ότι η ψυχαγωγία, που συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα, θα είναι πιο εύκολη για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Θα μπορούν πάντως ζευγάρια, οικογένειες και παρέες να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι θα χρειαστεί να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).

Σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι ανήλικοι;
Στους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

Πώς θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα είναι COVID free ή μικτό;
Θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος) με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Πώς θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες/ιδιοκτήτες χώρων απέναντι σε πελάτες που ενδεχομένως θα αντιδρούν;
Θα καλούν τις αρχές να επιληφθούν.

Γιατί δεν δημιουργούνται χώροι μόνο για εμβολιασμένους και μόνο για ανεμβολίαστους;
Ο εμβολιασμός, αν και συνιστά -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το πιο ισχυρό “όπλο” κατά του κορονοϊού, δεν είναι υποχρεωτικός. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε η Πολιτεία να κάνει τέτοιο διαχωρισμό, να επιβάλει αυτή τη διάκριση. Εξαιρουμένων, λοιπόν, των γηπέδων, λόγω της ιδιαιτερότητας τους (κοντινές επαφές , φωνές άρα εύκολη διασπορά του ιού) σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του ίδιου του ιδιοκτήτη/επιχειρηματία αν θα καταστήσει τον χώρο του αμιγή ή μικτό.

Σε ποια πλατφόρμα θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις τη χρήση επιλογής τους;
Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ.

Θα έχει κόστος η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής για τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας;
Κανένα κόστος. Είναι μία εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν στα κινητά τους.

Γιατί μόνο rapid test ή PCR στους μικτούς χώρους και όχι self test; Δεν τα εμπιστευόμαστε;
Δεν υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας αλλά βεβαίωσης για το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο καθώς πρόκειται για μη ουσιώδη δραστηριότητα άρα ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης είναι πιο αυξημένος. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής.

Πώς θα αντιμετωπίζεται ένας πελάτης που επιθυμεί να εισέλθει σε αμιγή ή μικτό χώρο, αν και δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου σε αυτόν (πιστοποιητικό ή αποτέλεσμα τεστ);
Η επιχείρηση οφείλει να του υποδείξει ότι βάσει νόμου δεν επιτρέπεται η είσοδός του στο κατάστημα και αν αυτός επιμένει η επιχείρηση οφείλει, αμελλητί, να ειδοποιήσει τις Αρχές (π.χ. ΕΛΑΣ) προκειμένου να επιβληθούν στον παραβάτη οι σχετικές κυρώσεις. Εάν η επιχείρηση δεν το πράξει φέρει ακέραια την ευθύνη.

Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες;
Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους πελάτες.

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι εστίασης από 15 Ιουλίου αν είναι αμιγείς; (με ή χωρίς μάσκα για τους πελάτες; Θα επιτρέπεται η χρήση των air-condition αν είναι κλειστοί χώροι;)
Στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ (covid-free) δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν οι πελάτες μάσκες. Η υποχρέωση αυτή θα ισχύει για θεατές σε αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα τις φορούν υποχρεωτικά. Οσο για τα air-condition θα λειτουργούν κανονικά σε όλους τους αμιγείς χώρους.

Ποια θα είναι η μέγιστη πληρότητα υπαίθριων χώρων ψυχαγωγίας καθήμενων -πλην γηπέδων-όταν ο χώρος μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 15.000 καθήμενους;
Θα τεθεί ανώτατο πλαφόν πληρότητας στις 15.000.

Τα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα εξυπηρετούν και όρθιους πελάτες ή μόνο καθήμενους; Θα μπορούν να χορεύουν;
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους θα εξυπηρετούν και όρθιους πελάτες και θα επιτρέπεται ο χορός. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προβλέπεται χαμηλότερη μέγιστη πληρότητα για τους χώρους αυτούς.

Τα μέτρα θα ισχύσουν και για τουρίστες, μερικοί εκ των οποίων θα έχουν έρθει στην Ελλάδα για διαμονή αρκετών ημερών με αρνητικό τεστ και χωρίς να είναι απαραίτητα εμβολιασμένοι;
Ασφαλώς, ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμοί ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, αναλόγως σε ποιο χώρο βρίσκονται.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εστίαση #εμβολιασμός #Εμβόλιο #Καταστήματα #Νίκος Χαρδαλιάς #Self Test #εργαζόμενοι