ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/07/2021 21:07

Μετακίνηση εκτός νομού: Περίπου το 1/3 των Ελλήνων μπαίνει στο πλοίο για διακοπές χωρίς PCR test

Υποχρεωτικά σε rapid test ή μοριακό (PCR test) και όχι απλώς σε self test θα υποβάλλονται πλέον οι πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

Μετακίνηση εκτός νομού: Περίπου το 1/3 των Ελλήνων μπαίνει στο πλοίο για διακοπές χωρίς PCR test
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Περίπου το 1/3 των πολιτών της χώρας θα μπορεί, πλέον, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να μετακινηθεί στα νησιά με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού του από τις 5 Ιουλίου. Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει και την μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στις μετακινήσεις ειδικά για τα νησιά. Ετσι οι εμβολιασμοί με τις δόσεις των σκευασμάτων έχουν φτάσει τους 3.831.147 στη χώρα μας μέχρι την 1η Ιουλίου. Οσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν χρειάζεται να κάνουν κανένα περαιτέρω έλεγχο σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους..

Διαβάστε επίσης: Self test: Σύσταση της Επιτροπής να το κάνουν όλοι οι νέοι - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Βασικός στόχος των Αρχών είναι και πάλι - έστω και έμμεσα - να προτρέψει τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να φτάσει η χώρα στο πολυπόθητο 80% των εμβολιασμένων έως το φθινόπωρο, ώστε να ανακοπεί οποιοδήποτε πιθανό τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Οι καθημερινοί εμβολιασμοί έχουν πέσει κάτω από 100.000 που ήταν μέχρι πρόσφατα και σκοπός είναι με την πληθώρα των εμβολίων που πλέον υπάρχουν να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον παραπάνω αριθμό. Ετσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στις μετακινήσεις στα νησιά οι εμβολιασμένοι, μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανένα περιορισμό και προϋπόθεση, αρκεί να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα εξτρά κόστος για να μετακινηθούν στα νησιά. Κι αυτό γιατί για να τους επιτραπεί η μετακίνηση σε νησιωτικές περιοχές δεν θα πρέπει να επιδείξουν ένα απλό self test, που μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία θα πρέπει να έχουν:

  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

To κόστος για τη διενέργεια PCR τεστ μπορεί να φτάσει και τα 70 ευρώ ενώ του rapid test τα 20 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις των μέτρων για τη μετακίνηση στα νησιά

Στα νέα μέτρα που προαναφέρθηκαν υπάρχουν και εξαιρέσεις που αφορούν και περιοχές και ηλικιακές ομάδες. Ετσι από το μέτρο της υποχρεωτικότητας επίδειξης είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού αποτέλεσματος PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικού αποτελέσματος rapid test τις τελευταίες 48 ώρες εξαιρούνται:

  • Οι περιοχές: Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
  • Τα παιδιά 12-17 ετών (μπορούν να ταξιδέψουν με self test)
  • Τα παιδιά κάτω των 12 ετών

Τι ισχύει με τα παιδιά

Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά είναι μέρος των εξαιρέσεων των νέων προϋποθέσεων μετακίνησης στα νησιά. Συγκεκριμένα τα παιδιά 12-17 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με την επίδειξη αρνητικού self test. Όσο για τα πιο μικρά παιδιά, κάτω των 12 ετών, δεν απαιτείται κανένα έγγραφο απόδειξης μη νόσησης από κορονοϊό.

Χερσαίες μετακινήσεις

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, ο Nίκος Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΝΗΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ RAPID TEST SELF TEST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ