Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Χρήστος Παππάς, ετοιμάζεται να συναντήσει τους συνεργάτες του της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ποιος ήταν, ποια τα έργα και οι ημέρες του φυγόδικου μέχρι το βράδυ της Πέμπτης; Ο 59χρονος Χρήστος Παππάς είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης, αλλά διέφυγε της σύλληψης τότε, όμως από την Πέμπτη, 1 Ιουλίου, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών. 

Διαβάστε επίσης: Χρήστος Παππάς: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από 9 μήνες – Η κρυψώνα στου Ζωγράφου και η Ουκρανή που τον έκρυβε

Ο μυστακοφόρος με το καλοραμμένο κουστούμι, που φαινόταν σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα πλάι στους γεροδεμένους μαυροφορεμένους χρυσαυγίτες, ο σύμβουλος του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν ο «γκαουλάιτερ» (σύμφωνα με το προσφιλές του επίθετο που σημαίνει επικεφαλής διοικητικής περιφέρειας καθοδηγητής και προπαγανδιστής) της Χρυσής Αυγής; 

Ο Χρήστος Παππάς αποδείχτηκε ότι είχε ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Προσπάθησε να περάσει προς τα έξω, κατά τη διάρκεια της δίκης του, το προφίλ του θεωρητικού και μόνο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όμως οι έρευνες των Αρχών μετά τη δολοφονία Φύσσα αποκάλυψαν ότι ήταν κι αυτός από τους ενεργούς ηγέτες και καθοδηγητής για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο Παππάς φρόντισε να εξαφανιστεί πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου και δεν βρέθηκε πουθενά για να εκτίσει την ποινή του, ενώ υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του, ότι «η καταδίκη του είναι άδικη κι ότι έπρεπε να του δοθεί αναστολή μέχρι το δεύτερο βαθμό». Ο Χρήστος Παππάς λοιπόν δεν κάτι περισσότερο ή λιγότερο από έναν φανατικό νεοναζί που, όχι μόνο ως νέος, αλλά και πρόσφατα φωτογραφιζόταν να χαιρετά ναζιστικά, μαζί με μικρά παιδιά!

Επιχειρηματίας επίπλων, ο Χρήστος Παππάς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και θεωρείται ο φανατικός εκφραστής της γνήσιας ιδεολογικής πτέρυγας της οργάνωσης. Αυτός ο κατά δήλωσή του «χρυσαυγίτης από τα γεννοφάσκια του» υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος του ηγέτη της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, στη νεολαία της ΕΠΕΝ και στη Χρυσή Αυγή της οποίας ήταν και συνιδρυτής της. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, και κατάγεται από την Ήπειρο και το χωριό Λάκκα Σουλίου

«Προέρχεται από οικογένειες που έδωσαν στην Ελλάδα ιερείς και στρατιωτικούς», όπως ο ίδιος γράφει στο βιογραφικό του.  «Υπηρέτησε τη θητεία του, 26 μήνες, στο Πολεμικό Ναυτικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως στέλεχος πωλήσεων σε μεγάλες εταιρείες», τονίζει επίσης στο βιογραφικό του, στο επίσημο σάιτ της Βουλής των Ελλήνων, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά οι σπουδές του… Όμως για τη συνεργασία του πατέρα του, αντιστράτηγου Πυροβολικού Ηλία Παππά, με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο Χρήστος Παππάς  δεν έπαψε ποτέ να επαίρεται και να υπερηφανεύεται.

Ποιος ήταν ο πατέρας του

Ο Ηλίας Χρ. Παππάς ήταν αξιωματικός του Πυροβολικού που είχε συνδεθεί με «φιλία και βαθιά αλληλοεκτίμηση με τον ταγματάρχη - τότε - Γεώργιο Παπαδόπουλο, μετέπειτα ηγέτη της 21ης Απριλίου.  Όπως γράφει ο ίδιος ο Χρήστος Παππάς: «Ως Ταγματάρχης Π/Β είχε ενεργό συμμετοχή στην στρατιωτική επέμβαση του 1967. Τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967 υπηρετών στο 2ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ ήταν στον έμπιστο κύκλο του Γεωργίου Παπαδοπούλου στον οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος». Τον Ιανουάριο του 1975, ο Ηλίας Παππάς, μηνύθηκε μαζί με άλλους αξιωματικούς από τον δικηγόρο Ευάγγελο Γιαννόπουλο (μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ) επί εσχάτη προδοσία. Τελικά δεν προσήχθη σε δίκη μαζί με πολλούς άλλους μηνυθέντες αξιωματικούς μετά τις δικονομικές διεργασίες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη σωτηρία του Φαίδωνα Γκιζίκη. Τον Μάρτιο του 1975 αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο της αποχουντοποίησης μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους του, με τον βαθμό που έφερε κατά την ανακοίνωση των εκτάκτων κρίσεων (εκκαθαρίσεων). Συμμετείχε στη ΧΑ, από την ίδρυσή της, ενώ «μετά από πολυετή νομικό αγώνα, το 2005 του αποδόθηκε από το ΣΑΓΕ ο βαθμός του Αντιστρατήγου ε.α.

Υμνητής του εγκληματία πολέμου Γιούλιους Στράιχερ!

Ο Χρήστος Παππάς παράλληλα με την ίδρυση της ΧΑ, ίδρυσε και τις εκδόσεις «Ηλιοφόρος» και εξέδιδε βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου. Το 1997 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στα Ιωάννινα με κατάστημα ειδών οικιακού εξοπλισμού. Επίσης είχε κατάστημα γνωστής φίρμας οικολογικών στρωμάτων. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.  Άρθρα που έχει δημοσιεύσει σε ακροδεξιών κατευθύνσεων περιοδικά, ο Παππάς, εξυμνούν τους ναζί ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία για τον Γιούλιους Στράιχερ ναζιστή, φανατικό αντιεβραίο, παιδεραστή, που κατέληξε στην αγχόνη μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης. 

«Με την καταδίκη του και τον απαγχονισμό του κλείνει μια ζωή έξι δεκαετιών αφιερωμένη στην Πατρίδα που αγάπησε και στον αγώνα εναντίον του δηλητηριαστή όλων των Λαών, του διεθνούς Ιουδαϊσμού», γράφει χωρίς αιδώ ο Χρήστος Παππάς! Και καταλήγει: «Οι εβραίοι προτιμούν συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως αυτά του γιατρού, του δικηγόρου, του χρηματιστή, το εμπόριο και τη σοουμπίζ. Έτσι κερδίζουν δυσανάλογο ποσοστό του πλούτου... Αποφεύγουν τη χειρωνακτική εργασία και σπανίως είναι γεωργοί, ξυλουργοί, βιομηχανικοί εργάτες κ.λπ.». Ναζιστικό παραλήρημα άλλων εποχών, που δυστυχώς είχε βρει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα.

«Λεβέντης και απροσκύνητος ο Ντερτιλής»

Στην κηδεία του χουντικού αξιωματικού Νικόλαου Ντερτιλή, ο Χρήστος Παππάς είχε συνυπογράψει την επίσημη ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τον εκδημήσαντα όπου αναγραφόταν ότι «επρόκειτο για απροσκύνητο και ξεχωριστό Έλληνα, που είχε χύσει το αίμα του για την πατρίδα και τα στήθη του κοσμούσαν παράσημα ανδρείας»! «Πέθανε λεβέντης και απροσκύνητος», είχε γράψει και ο ίδιος στο blog του για τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο το 1973.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε αλβανικό κανάλι, ο Χρήστος Παππάς,  είχε δηλώσει ότι «το πλιάτσικο είναι η τέχνη των Αλβανών. Ήρθαν με μια διάθεση ληστρική, με βιασμούς με δολοφονίες, με κλεψιές. Ήρθαν και αντί να φιλήσουν το χέρι που τους έδινε ψωμί το δάγκωσαν!» και συνέχισε: «Και αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Αλβανία, βρίσκεται η Χρυσή Αυγή σε πόλεμο με την Αλβανία!».

Ναζιστικό παραλήρημα 

Σε έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο σπίτι του Παππά στην Ανατολή Ιωαννίνων το Σεπτέμβριο του 2013 βρέθηκαν δύο όπλα χωρίς άδεια και πλήθος από ναζιστικά αναμνηστικά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δύο φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται να είναι ντυμένος με την επίσημη στολή των SS χαιρετώντας ναζιστικά μπροστά από ναζιστική σημαία, ενώ στην δεύτερη να φοράει το περιβραχιόνιο των ναζί.

Σε άλλο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται με την οικογένειά του να χαιρετάει ναζιστικά, να μαθαίνει στα παιδιά του να χαιρετούν ναζιστικά, ενώ ευχετήριες κάρτες του ίδιου και της συζύγου του φέρουν τη σβάστικα και χρονολογία σύμφωνα με ημερολόγιο που ξεκινά από το έτος γέννησης του Χίτλερ. Ακόμα, εντοπίστηκαν δύο γερμανικά κράνη, ένα με το σήμα των Ες-Ες και ένα με τη σβάστικα, σημαίες μικρού και μεγάλου μεγέθους με τον αγκυλωτό σταυρό, κάδρο με τη φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ με την επιγραφή «Χρυσή Αυγή» πάνω από τη φωτογραφία, πινακίδα με την επιγραφή «Adolf Hitler Strasse» (Οδός Αδόλφου Χίτλερ), και μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Μπενίτο Μουσολίνι να χαιρετά φασιστικά.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία επισκεπτόταν και αλληλογραφούσε με τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, πόζαρε με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο. Ο Χρήστος Παππάς ήταν τόσο πορωμένος φασίστας που έφτασε στο σημείο να αναπαραστήσει προσωπικά τη σκηνή που ο Αδόλφος Χίτλερ φωτογραφιζόταν έξω από τον πύργο του Λάντσμπεργκ όπου είχε φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας! Ο άλλοτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έχει φτάσει στο σημείο να εκπαιδεύει ανήλικο παιδάκι να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ» όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είχε στα χέρια του το δικαστήριο.

«Προσοχή στην επέτειο αυτοκτονίας του Χίτλερ»!

Σε άρθρο του ο Χρήστος Παππάς έχει γράψει: «Εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη».

Από το βήμα της Βουλής όντας υπόδικος, το 2018 ο Χρήστος Παππάς έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Μακρονήσου καθώς με αφορμή μία κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση κάποιων αυθαιρέτων είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος θα χρειαστεί. Στη Μακρόνησο να μην γκρεμιστεί τίποτα κι ό,τι είναι να γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί με κοινωνική εργασία».

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με την Χρυσή Αυγή, ενώ την ίδια θέση κατέλαβε και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.  Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 προφυλακίστηκε, με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακριτών, με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Αποφυλακίστηκε στις 29 Μαρτίου 2015 μετά την παρέλευση του 18μηνου από τη σύλληψή του. Ο Παππάς είχε καταδικαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσης Αυγής τον Οκτώβριο του 2020. Διέφυγε της σύλληψης και μέχρι χθες βράδυ ήταν ο Νο1 καταζητούμενος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χθες ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη από αστυνομικούς στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν την πληροφορία και πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου όπου και πέρασαν χειροπέδες στον καταδικασμένο ως υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μάλιστα λέγεται ότι εκείνη τη στιγμή ο Παππάς βρισκόταν στο τραπέζι και έτρωγε. Στο διαμέρισμα του χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο κατοικούσε ακόμη ένα άτομο στο οποίο θα ασκηθεί ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA